28.03.2019 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přípravky do siláží a krmných směsí v roce 2019

Podobně jako v předchozích letech přinášíme v časopise Krmivářství ucelený soubor přípravků určených do siláží a krmných směsí, které jsou letos k dispozici na českém trhu.

Podle složení můžeme přípravky rozdělit na biologické, chemické a kombinované biologicko-chemické.

Bakteriální přípravky:

  • dodají žádoucí bakterie mléčného kvašení
  • rychleji nastartují fermentační proces
  • většina přípravků obsahuje bakterie, které velmi rychle rostou při pH 5-6,5, což je důležité pro rychlý začátek fermentačního procesu
  • pokud obsahují různé rody, druhy či kmeny bakterií – rozšíří se teplotní rozpětí, při kterém mohou bakterie růst v průběhu celého fermentačního procesu
  • některé obsahují heterofermentativní bakterie, které kromě kyseliny mléčné produkují kyselinu octovou a tím zvyšují aerobní stabilitu siláží

 

Bakteriálně-enzymatické přípravky:

  • enzymy rozštěpí v silážované hmotě polysacharidy na jednoduché cukry, které jsou pak potravou pro bakterie mléčného kvašení
  • dodané bakterie pak působí stejně jako v případě bakteriálních přípravků

 

Chemické přípravky:

  • vynikající v případě nevhodného počasí pro zavadání
  • vhodné pro ošetření horní vrstvy siláží
  • používají se do šrotovaného a mačkaného vlhkého zrna obilovin, kukuřice a luštěnin
  • kyselina mravenčí okamžitě sníží pH
  • kyselina propionová – redukuje kvasinky a plísně, je výborná pro zlepšení aerobní stability
  • soli kyseliny sorbové – redukují kvasinky a plísně
  • při použití chemických přípravků se uchová více cukrů v siláži, bakterie mléčného kvašení se množí, ale velmi pomalu

 

Biologicko-chemické přípravky

  • bakterie zde zajistí optimální kvašení
  • přidaná sůl kyseliny (benzoan nebo sorban) blokuje růst plísní, množení kvasinek a částečně i hnilobných mikroorganismů

 

Na následujících stranách naleznete aktualizovaný přehled silážních přípravků, které se prodávají na našem trhu. U každého je uvedeno jeho složení, na jakou plodinu je určen a dávkování. Veškeré údaje byly dodány firmami, které přípravky prodávají.

 

 

Změny, které nastaly v roce 2019:

 

BIOFERM CZ, spol. s r. o.

  • SILAPRO® STABILIZER CRIMP nový, chemický
  • AdiSil Lac rozšířen o nové kmeny bakterií
  • AdiSil LG-100 Perfect rozšířen o nové kmeny bakterií

 

Brenntag CR s.r.o.

  • NEUBASIL TOP DRY nový, chemický

 

Dei Gratia, s. r. o.

  • POLMASIL® nový, bakteriální
  • POLMASIL CORN® nový, bakteriální
  • POLMASIL EXTRA® nový, bakteriální
  • POLMAZYM PREMIUM® nový, bakteriálně-enzymatický

 

MANETECH, a. s.

  • IH Fauna Silage nový, bakteriální

 

RÖTHEL Praha, spol. s r.o.

  • PRO-STABIL 99 L zrušen
  • PRO-STABIL 60 zrušen
  • PRO-STABIL AP 55 G zrušen
  • PRO-STABIL AP 80 L zrušen
  • PRO-STABIL BSL zrušen

 

Sano - Moderní výživa zvířat, spol. s r. o.

  • SANOCID®MIX nový, chemický
  • SANOCID® zrušen

 

SCHAUMANN ČR, s. r. o.

  • SCHAUMASIL TMR UNI tekutý nový, chemický
  • SCHAUMASIL TMRNG zrušen
  • SCHAUMASIL TMR zrušen
  • SCHAUMASIL TMR GNG zrušen
  • SCHAUMACID S zrušen
  • SCHAUMACID DRINK S zrušen

Ing. Yvona Tyrolová

VÚŽV, v. v. i., Praha Uhříněves

Kompletní článek a tabulkový přehled silážních aditiv pro rok 2019 najdete v časopise Krmivářství 2/2019*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down