Podobně jako v předchozích letech přinášíme v časopise Krmivářství ucelený soubor přípravků určených do siláží a krmných směsí, které jsou letos k dispozici na českém trhu.
Podle složení můžeme přípravky rozdělit na biologické, chemické a kombinované biologicko-chemické.
Bakteriální přípravky:
- dodají žádoucí bakterie mléčného kvašení
- rychleji nastartují fermentační proces
- většina přípravků obsahuje bakterie, které velmi rychle rostou při pH 5-6,5, což je důležité pro rychlý začátek fermentačního procesu
- pokud obsahují různé rody, druhy či kmeny bakterií – rozšíří se teplotní rozpětí, při kterém mohou bakterie růst v průběhu celého fermentačního procesu
- některé obsahují heterofermentativní bakterie, které kromě kyseliny mléčné produkují kyselinu octovou a tím zvyšují aerobní stabilitu siláží
Bakteriálně-enzymatické přípravky:
- enzymy rozštěpí v silážované hmotě polysacharidy na jednoduché cukry, které jsou pak potravou pro bakterie mléčného kvašení
- dodané bakterie pak působí stejně jako v případě bakteriálních přípravků
Chemické přípravky:
- vynikající v případě nevhodného počasí pro zavadání
- vhodné pro ošetření horní vrstvy siláží
- používají se do šrotovaného a mačkaného vlhkého zrna obilovin, kukuřice a luštěnin
- kyselina mravenčí okamžitě sníží pH
- kyselina propionová – redukuje kvasinky a plísně, je výborná pro zlepšení aerobní stability
- soli kyseliny sorbové – redukují kvasinky a plísně
- při použití chemických přípravků se uchová více cukrů v siláži, bakterie mléčného kvašení se množí, ale velmi pomalu
Biologicko-chemické přípravky
- bakterie zde zajistí optimální kvašení
- přidaná sůl kyseliny (benzoan nebo sorban) blokuje růst plísní, množení kvasinek a částečně i hnilobných mikroorganismů
Na následujících stranách naleznete aktualizovaný přehled silážních přípravků, které se prodávají na našem trhu. U každého je uvedeno jeho složení, na jakou plodinu je určen a dávkování. Veškeré údaje byly dodány firmami, které přípravky prodávají.
Změny, které nastaly v roce 2019:
BIOFERM CZ, spol. s r. o.
- SILAPRO® STABILIZER CRIMP nový, chemický
- AdiSil Lac rozšířen o nové kmeny bakterií
- AdiSil LG-100 Perfect rozšířen o nové kmeny bakterií
Brenntag CR s.r.o.
- NEUBASIL TOP DRY nový, chemický
Dei Gratia, s. r. o.
- POLMASIL® nový, bakteriální
- POLMASIL CORN® nový, bakteriální
- POLMASIL EXTRA® nový, bakteriální
- POLMAZYM PREMIUM® nový, bakteriálně-enzymatický
MANETECH, a. s.
- IH Fauna Silage nový, bakteriální
RÖTHEL Praha, spol. s r.o.
- PRO-STABIL 99 L zrušen
- PRO-STABIL 60 zrušen
- PRO-STABIL AP 55 G zrušen
- PRO-STABIL AP 80 L zrušen
- PRO-STABIL BSL zrušen
Sano - Moderní výživa zvířat, spol. s r. o.
- SANOCID®MIX nový, chemický
- SANOCID® zrušen
SCHAUMANN ČR, s. r. o.
- SCHAUMASIL TMR UNI tekutý nový, chemický
- SCHAUMASIL TMRNG zrušen
- SCHAUMASIL TMR zrušen
- SCHAUMASIL TMR GNG zrušen
- SCHAUMACID S zrušen
- SCHAUMACID DRINK S zrušen
Ing. Yvona Tyrolová
VÚŽV, v. v. i., Praha Uhříněves
Kompletní článek a tabulkový přehled silážních aditiv pro rok 2019 najdete v časopise Krmivářství 2/2019*