Během padesáti let šlechtění došlo k výraznému posunu v délce doby využívání slepic v produkci, což se logicky promítlo i do užitkovosti. Jestliže v roce 1970 byly nosnice hnědovaječných hybridů v produkci 75 týdnů a snesly 239 vajec, v roce 2020 vyprodukovaly za stejnou dobu 361 vajec, při 90 týdnech v produkci to bylo již 440 vajec a ve 100 týdnech 500 vajec. Užitkovost bělovaječných slepic v roce 1970 odpovídala 250 vejcím za 75 týdnů v produkci, o padesát let později to bylo 364 vajec, respektive 444 vajec za 90 týdnů a 505 vajec za 100 týdnů v produkci.
Na semináři pro chovatele drůbeže, který na začátku června ve Stříteži u Jihlavy uspořádala společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., hovořil o faktorech ovlivňujících dlouhověkost nosnic Ing. Radek Mašek.
Produktový manažer výživářské společnosti sídlící v Horních Počernicích v Praze zahájil svou přednášku statistikou porovnávající systémy chovu nosnic v EU a ve Velké Británii.
„Z údajů ohledně produkce vajec v Evropské unii a ve Velké Británii v letech 2017 až 2023 je zřejmý trend snižování chovu nosnic v obohacených klecích, navyšování chovů s volným pohybem nosnic a zvětšování velikosti hejna. Pokud bych měl být konkrétní, produkce v obohacených klecích se snížila o 17 %, naopak z volného výběhu vzrostla o šest procent, z voliér a podestýlky o deset procent, z ekologického chovu o jedno procento. K tomu je třeba ještě dodat, že se zvětšuje velikost hejna, přibližně o deset procent,“ uvedl reprezentant pořadatelské společnosti.
Prodlužování snáškového cyklu je trend, který zvyšuje efektivitu produkce vajec. Pro jeho zavedení limituje každého chovatele něco jiného. Na úrovni farmy je to management a používaná technologie, dále to jsou výživa, samozřejmě zdravotní stav hejna a využívaná genetika. Pro dlouhověkost nosnic je klíčová výživa, a to jak s ohledem na hmotnost a tělesný rámec, zdravotní stav, kondici a uniformitu hejna, tak i na začátek a průběh snášky, velikost a hmotnost vajec, pevnost vaječné skořápky a kvalitu finálního produktu.
„Pro celoživotní užitkovost nosnic je klíčová kvalita odchovu zejména v prvních dvou týdnech života kuřice, přičemž zásadní roli hraje již zmiňovaná výživa. V prvních dvou týdnech života je nezbytné stimulovat kuřice k příjmu krmiva a vody. Napomůže se tím k úplné absorpci žloutkového váčku a podpoří rozvoj gastrointestinálního traktu s vytvořením žádoucí mikroflóry a tím i rozvoje imunitního systému. Během odchovu kuřic se osvědčuje fázování výživy, přičemž v první fázi se klade důraz na vývoj tělesných orgánů, ve druhé fázi je cílem výživářských opatření podpořit odpovídající tělesný rámec, zatímco ve třetí fázi se sleduje podpora správného vývoje reprodukčních orgánů. Chyby v odchovu nelze později napravit. Optimální růst je předpokladem vysoké uniformity, maximální snášky a kvalitní skořápky. Je třeba mít na paměti i to, že správný vývoj kuřic se promítá do lepší perzistence snášky. Prodloužení doby nosnic v produkci o dvacet týdnů ušetří za tři turnusy jeden odchov kuřic, ale aby vše vycházelo, tak jak má, nesmíte podcenit start v době odchovu, musíte pečlivě načasovat začátek snášky, pravidelně kontrolovat velikost vajec a kvalitu skořápky a přizpůsobovat výživu délce produkce,“ vysvětlil Ing. Mašek.*
Více se dočtete v srpnovém čísle časopisu Náš chov.