23.02.2021 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První geneticky upravené prase pro lidskou výživu

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil využití geneticky upravených domácích prasat linie Gal Safe k potravinovým účelům. Jedná se tak o první zvíře se záměrně změněným genomem, které může být určeno k lidské konzumaci.

Hlavním důvodem genetické úpravy však bylo terapeutické využití prasat GalSafe. Cílem bylo eliminovat specifickou molekulu alfa-gal cukru (galaktóza-α-1, 3-galaktóza), která se nachází na povrchu buněk u většiny savců a u některých lidí vyvolává alergické reakce.
Podle některých údajů z USA je potravinová alergie na červené maso spojována s kousnutím klíštěte, který přenáší alfa-gal cukr do těla člověka. U některých lidí imunitní systém vyvolá mírnou až závažnou alergickou reakci.
Záměrná úprava genotypu vedla k tomu, že u prasat linie GalSafe se alfa-gal cukr na povrchu buněk neobjevuje. Jejich potenciální využití pro lékařské využití je mnohem širší, například pro produkci léků na ředění krve (heparin bez detekovatelného alfa-gal cukru) nebo pro transplantace tkání a orgánů u pacientů, kteří odmítají xenotransplantáty právě kvůli netoleranci vůči alfa-gal cukru.
Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration) v rámci svého přezkumu vyhodnotil, že konzumace masa z prasat GalSafe je pro běžnou populaci bezpečná. Ani analýza potenciálního dopadu geneticky upravené linie prasat na životní prostředí se nerozcházela s běžnými údaji z konvenčních chovů. Navíc, podmínky, za nichž budou chována prasata GalSafe, jsou mnohem přísnější. V souvislosti s rizikem bakteriální rezistence vůči antimikrobiálním látkám, které se týkají lidského zdraví, Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv dospěl k závěru, že riziko je zanedbatelné. A to nejen z důvodu malého počtu prasat GalSafe vstupujících do potravinového řetězce, ale zejména kvůli přísné kontrole všech rizik, která souvisejí s antimikrobiální rezistencí.*
Zdroj:Swineweb.com

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down