02.11.2017 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řepková moučka může nahradit sóju

Určitá dávka řepkové moučky a sušených lihovarských výpalků (pšenice) s rozpustnýnm podílem mohou zlepšit růstovou schopnost – ve srovnání s krmivy, založenými na sóji s podobnou nutriční specifikací. Lze konstatovat, že řepka má schopnost do budoucna nahradit sóju u monogastrů.

Tak zní jeden ze závěrů výzkumu provedeného ECO–FCE (www.eco-fce.eu), což je EP7 financovaný projekt, zaměřený na využití zvyšování účinnosti krmiv a snižování ekologické  zátěže u prasat a brojlerových kuřat.

Zástupce koordinátora Dr. Elizabeth Magowan z Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) sdělila, že cílem sestavování krmiv je použití surovin, doplňků a procesů tak, aby byly dodány požadované hladiny živin v nejdostupnějších formách pro absorpci ve střevě při nejmenších nákladech. Výzkumníci se zabývali zařazením enzymů a fytogenických krmných doplňků. Dále sledovali procesy jako je extruze, namáčení a tekuté krmení. Krmiva s nízkým obsahem sóji byla důležitým zaměřením výzkumu v souladu  s  požadavkem snižovat použití sóji v EU.  Kombinace řepkové moučky a sušených lihovarských výpalků s rozpustným podílem představovalo hlavní zdroje bílkovin v těchto krmivech.

Lze omezit hladinu energie? V jedné sérii pokusů na prasatech prováděném společností Tegasc, Agriculture and Food Development Authority Irské republiky, AFBI zkoumal použití fytázy, xylanázy, glukanázy a proteázy v krmivech s nízkým obsahem sóji při sníženém obsahu energie a aminokyselin. Podle dr. Madowana byl prvním překvapujícím výsledkem fakt, že užitkovost prasat se výrazně nesnížila, když jim byla podána krmiva s nízkým obsahem netto energie (9,4 MJ/kg) a aminokyselin (8 g lyzinu na kg). Fytáza byla účinná, zahrnutí enzymů v obou pokusech však ukázalo na malý vliv na užitkovost prasat, dokonce i když koncentrace energie a aminokyselin byla snížena. Užitkovost prasat byla stejná, když krmiva obsahovala sóju nebo byla bez ní, řekla Dr. Magowan.  Další práce prováděné AFBI na brojlerových kuřatech s použitím krmiv s nízkým obsahem sóji ukázaly na nedostatečnou užitkovost ( proteáza). Nicméně užitkovost drůbeže byla opět stejná, když byla použita krmiva se sójou nebo s jejím nízkým obsahem.

Celý článek najdete v časopise Krmivářství 5/2017

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down