O faktorech, které rozhodují o kvalitě siláží a užitkovosti zvířat přednášel pro chovatele skotu Dr. Dave Davies z IBERS (Institut biologických a environmentálních věd) ve Velké Británii. V přednáškách se zaměřil na vědecké aspekty konzervace krmiv a zachování bílkovin a esenciálních aminokyselin v procesu fermentace.
Na výslednou kvalitu siláže mají vliv tři důležité faktory, a to plodiny (trávy, kukuřice, vojtěška, jetel), fermentace (kvalita hmoty, sušina, bakterie, aditiva) a management (sečení, zavadání, plnění – dusání, zakrytí, zkrmení).
Pokud se nám podaří sklidit plodiny ve správné fázi vegetace, správně ovládneme proces fermentace za použití inokulantů a zvládneme také management plnění jámy, získáme odpovídající výsledek – kvalitní siláž. Jakákoliv jiná kombinace těchto tří faktorů znamená špatné výsledky. Silážní aditiva mohou zlepšit kvalitu výsledného krmiva tím, že uchovají vyšší podíl živin v hmotě, ale nemohou překonat chyby, ke kterým došlo při zakládaní siláže.
Semináře pořádaly na začátku únoru ABS cz s. r. o. ,.Seneco Polná a Beskyd Agro Palkovice.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!