Rodinná farma Šobáňových hospodaří ve Vlčnově nedaleko Uherského Hradiště. Zaměřuje se na chov holštýnského skotu, výrobu lahodných produktů z vlastního mléka a prodej masa. Jak komentuje zakladatel farmy Petr Šobáň starší, její historie se počítá na tři desetiletí. V té době bylo v chlévech na dvorku rodinného domu ustájeno pouze několik kusů hovězího. Stavy se postupně navyšovaly, v roce 2005 už se ve Vlčnově v těchto prostorách chovalo třicet dojnic, většinou pocházejících z převodného křížení českého strakatého a holštýnského skotu.
Následoval pronájem areálu ve Veletinách, kde bylo k dispozici pouze vazné ustájení. „V roce 2015 se pak naskytla možnost koupit zruinované prostory ve Vlčnově. Postupně je rekonstruujeme a upravujeme,“ říká syn zakladatele farmy Ing. Petr Šobáň.
Momentálně najdeme na farmě 65 holštýnských dojnic s průměrnou roční užitkovostí přes devět tisíc kilogramů mléka s aktuálním obsahem tuku 4,3 procenta a bílkovin 3,65 procenta. I díky těmto složkám si chovatelé nestěžují na výkupní cenu od mlékárny v Litovli, ta listopadová byla na úrovni 9,87 koruny.
Celkem je na farmě ustájeno 160 kusů skotu. Jalovice, které nejsou zařazeny do obratu stáda, se spolu s býky vykrmují do finální hmotnosti.
Původní dojírna, v níž se donedávna získávalo mléko, byla letitá a prosta jakékoliv automatizace – i sundávání dojicích strojů se muselo dělat ručně. Proto se chovatelé zaměřili na vylepšení tohoto procesu – a povedlo se. Podařilo se jim získat sice postarší, ale kvalitní rybinovou dojírnu GEA pro dva x čtyři plemenice. „Okamžitě se to odrazilo nejen ve zlepšení kvality mléka, aktuálně máme zhruba 100 000 somatických buněk na mililitr, ale také v usnadnění naší práce,“ pochvaluje si mladší z chovatelů. Oba Petrové se netají tím, že by se jim líbilo dojení pomocí robota, ale to je zatím ve Vlčnově hudba budoucnosti.
Na jaře loňského roku zprovoznili Šobáňovi také bourárnu, která prozatím funguje v jarním a podzimním termínu. Skot ve věku do 24 měsíců se porazí ve službě a do bourárny se dovezou čtvrtě. Chlazené maso se následně prodává ze dvora, většinou na objednávku. Zatím se počítá s kapacitou zhruba 12 zvířat za rok. Jak komentuje starší z chovatelů, prodej čerstvého masa vidí jako nejlepší způsob jeho zpeněžení.
V loňském roce se na farmě investovalo také do pícní techniky, která je stěžejní pro kvalitní nakrmení zvířat. Objemná krmiva na farmě hrají prim, bohužel však zde jsou pouze staré a příliš velké silážní jámy, které jsou nepoužitelné. Objemy se proto musí balit, což jejich výrobu trochu prodražuje. „Nicméně kvalita senáže v balících a siláže ve vacích je výborná a odpad při této technologii minimální,“ poukazuje na klady tohoto postupu Petr Šobáň mladší.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!