13.12.2005 | 06:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ryby chutnají nejen o vánocích

Spotřeba rybího masa u nás je v porovnání s průměrem Evropské unie poloviční. Každý rok před vánočními svátky zažívají producenti sladkovodních ryb vrchol sezóny. Během tohoto krátkého období se totiž prodá stejné množství ryb jako za předchozí část roku. Českým rybám také konkurují ne vždy kvalitní mořské produkty.

O dlouhé a bohaté tradici českého rybníkářství není třeba psát jako o něčem novém. Tato lidská činnost však není doménou pouze jižních Čech, i když právě tato část naší republiky se asi nejvíce spojuje s minulostí zakládání a obhospodařování rybníků. Malé ale i větší rybníky najdeme po celé České republice.
Pravidelně v podzimních měsících provádějí rybáři výlovy svých rybníků. Souvisí to z vánočními svátky, kdy je největší zájem o sladkovodní ryby. V tomto období zažívají obchodníci s rybami doslova žně. Za několik dnů před vánocemi a také v době svátků prodají tolik, co za celý zbývající rok. Spotřeba rybího masa je v České republice velmi nízká. Již několik let se podle údajů ČSÚ tento objem téměř nemění a je na úrovni 5,3 kilogramů na obyvatele za rok. Z toho pouze přibližně 1,6 kilogramu jsou ryby sladkovodní. Přitom průměr spotřeby v zemích EU se pohybuje kolem 11 kilogramů na obyvatele za rok. V loňském roce bylo vyprodukováno 19 384 tun tržních ryb. Z toho 16 996 tun bylo kaprů. Přibližně polovina celkového množství je určena na vývoz.

Konkurence mořských produktů

Jedním ze subjektů, které zajišťují distribuci ryb, především kaprů, je skupina Rybářství Třeboň. Na českém trhu obchoduje hlavně jedna z jejích společností Fish Food, a. s. Vedle maloobchodního prodeje živých ryb patří mezi její činnosti také zpracovávání ryb a výroba filetů z kapra. Díky kombinaci precizního vyřezání masa a nadrcení jemných kostí jsou tyto filety téměř bez kostí.
Většinu vánočních kaprů pro hlavní město dodává právě Rybářství Třeboň. Určitou přestupní stanicí pro kapry jsou sádky v Lahovicích na jihu Prahy. Odtud je distribuováno více než 60 % kaprů a dalších sladkovodních ryb, které se prodají v předvánoční době. Letos to bude asi 300 tun ryb.
Jak uvedl Ing. Matěj Kovář, vedoucí obchodního střediska Praha-Lahovice, je škoda, že spotřeba rybího masa není v ČR větší v dalších měsících během roku. Velkou konkurencí našim rybářům vidí v prodeji mořských ryb. „Na trhu se nabízejí produkty moře v široké cenové škále, a to od těch nejdražších až po polotovary, které jsou vlastně odpadem při zpracovávání ryb,“ řekl Ing. Kovář.

Kvalita masa

Na konci listopadu vydala ekologická organizace Greenpeace tiskovou zprávu, ve které upozorňovala na výsledky analýzy masa kaprů zakoupených v obchodních řetězcích ve střední Evropě (v Rakousku, České republice, Polsku a na Slovensku). Podle těchto informací i maso prodávané u nás obsahovalo nadlimitní obsahy nebezpečných látek – ftalátů. Greenpeace v této souvislosti usiluje o povinné nahrazení ftalátů používaných jako změkčovadla při výrobě různých látek (PVC apod.).
Rybářství Třeboň na svých internetových stránkách zveřejnilo vyjádření prof. MVDr. Z. Svobodové, DrSc., z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech, ve kterém se uvádí, že výsledky prováděného sledování hygienické kvality tržních ryb produkovaných ve významných rybnících na území ČR neodhalily žádné nebezpečné látky. O kvalitě českých sladkovodních ryb je přesvědčen i Ing. Kovář a zdůraznil, že doposud není známé onemocnění, které by se přenášelo z ryby na člověka.

Cesta kapra

Abychom si mohli vybrat před vánocemi toho svého tradičního kapra, musí urazit dlouhou cestu. Výlovy hlavních rybníků, odkud pochází většina ryb, provádí rybáři již od října. Ing. Kovář připomněl, že ryby v našich podmínkách jsou chovány extenzivně a způsob výlovu se za několik století téměř nezměnil. Při výlovu se ryby třídí jak podle druhu, tak velikosti. Pro prodej na předvánoční trh dodávají rybáři přibližně 3,5roční kapry, které mají hmotnost nejčastěji kolem tří kilogramů.
Po vylovení se ryby odvážejí na sádky. Tam jsou ryby uskladněny několik týdnů a probíhá v nich sádkování. To znamená, že pobytem ryb v čisté vodě se jejich organismus pročistí. V sádkách jsou ryby až do distribuce na prodejní místa, ať už to jsou obchody nebo pouliční stánky. Tam je odváží speciálně upravené kamiony.
Podle Ing. Kováře má prodej přímo ze sádek několik výhod. Ryby jsou totiž ušetřeny dvojího překládání a přepravě. „U nás v Lahovicích prodávají ryby odborníci – rybáři. Po celý rok zde vedle kaprů nabízíme také pstruhy, amury, ale i další druhy,“ uvedl na závěr vedoucí obchodního střediska.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down