05.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Salers „po česku“ je ze Šumavy

Francouzské plemeno salers se v České republice začalo chovat nejpozději ze všech masných plemen, první import se uskutečnil teprve před šesti lety. „Výsledky ověřování jednoznačně potvrzují, že chov salers v našich podmínkách má opodstatnění jak v čistokrevné plemenitbě, tak užitkovém křížení,“ tvrdí materiál Českého svazu chovatelů masného skotu (ČSCHMS). Také proto nemohl skot charakteristického tmavočerveného zbarvení chybět na výstavě PragaAgro.

Salers dorazili do Prahy ze šumavského Bláhova, kde je od roku 1995 chová Josef Sova. „Kmotr“ tohoto plemene sice začínal pracovat s francouzskými jalovicemi, hlavnímu městu ale představil v programu 3. národní výstavy masného skotu čistokrevná zvířata už narozená a odchovaná v této zemi. Byla to dvě letošní telata, jedna jalovice, jedna prvotelka a jedna kráva na druhém teleti.
„Chtěl jsem prezentovat salers made in Czech Republic v kontinuální řadě, prostě jednu generaci za druhou,“ potvrdil Sova týdeníku Zemědělec. „Momentálně mám ve stádě 28 kusů, jejich počet se ale logicky během roku permanentně mění. Pro výstavu jsem vybral to nejlepší, s již výše uvedeným záměrem.“ První ocenění v Praze-Letňanech získala hned v úvodní den akce nejstarší členka Sovova týmu, plemenice číslo 060245 717 narozená 15. července 1997. Jejím otcem je býk ZSA 002 Quarles Vainquer, matkou Lune. Vyhlášená šampiónka plemene a národní vítězka s aktuální živou hmotností 824 kg (je znovu březí) se naposledy otelila letos 9. března a neodstavený býček po ZSA 003 Gitan, vážící v době konání PragaAgro 371 kg, byl vystavován samozřejmě s ní.
Titul národní vítěz si pak odvezl z Prahy do Bláhova i býček po ZSA 017 Chamos, narozený 17. ledna (hmotnost 395 kg) a jalovice po ZSA 003 Gitan, narozená loni 9. dubna (hmotnost 548 kg).
Josef Sova prohlašuje, že se v roce 1995 rozhodl správně a ničeho nelituje: „Plemeno salers podává na pastvině skvělý výkon, ale samotné denní přírůstky o jeho stoupající popularitě nerozhodují. Chovatele zajímají rovněž vysoká kvalita masa a snadné porody. Křížení s tzv. červenými plemeny a charolais není třeba ani propagovat.“
Šumavský podnikatel (firma nese vše říkající název Agroturist) šel na „salers po česku“ cestou vyšších nároků, vlastním šlechtitelským programem a s vlastním standardem plemene. Nevypadá na to, že by se vytahoval, když říká: „ Skutečně neznám problémy s uplatněním vlastní produkce. Na každého býka z odchovny mám zájemce, někdy také dva. A jalovice jsem prodal například na Moravu, jednomu kdysi nedostižitelnému podniku.”

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down