Klíčovým tématem letošní konference Svazu chovatelů prasat v Choceradech byl africký mor prasat, který aktuálně přináší zásadní problémy asijskému kontinentu. Zejména Číně, která kvůli této nebezpečné nákaze ztratila polovinu ze svých stavů prasat. Z uvedené nákazové situace ve světě může těžit i chovatelská Evropa, jíž se tak naskýtá jedinečná příležitost uplatnit svou nadprodukci vepřového masa. Mohla by to být pomyslná „náplast“ nejen na četná legislativní omezení – ochrana životního prostředí, welfare či snižování dávek antibiotik – s nimiž se v tomto sektoru živočišné výroby evropští chovatelé musejí zabývat.
Asi tři stovky chovatelů prasat se v polovině prosince loňského roku sešly v hotelu Akademie Naháč na tradiční konferenci, kde se přednášející z Česka i ze zahraničí zabývali aktuálními tématy. Nabitý program chovatelského setkání odstartoval Julien Rogon, manažer pro export francouzské společnosti Nucleus. Ve své prezentaci se mimo jiné zabýval světovým obchodem s vepřovým masem.
„Ještě v roce 2018 se chovalo nejvíce prasat v Číně, a to 450 milionu kusů, v Evropě (EU 28) se evidovalo 148 milionů kusů, o polovinu méně prasat pak chovali v USA. Ve stejnou dobu se ve světě porazilo 1,25 miliardy prasat, což představovalo 120 milionů tun jatečně upravených trupů. Největším producentem byla se 48% podílem Čína, která se spolu s Evropskou unií s 22 % a USA s 10 % podílí na světové produkci prasat osmdesáti procenty. Hlavními vývozci vepřového masa byla se 3,5 milionu tun Evropská unie, kterou v triu doplnily se 2,5 milionu tun USA s Kanadou a 764 tisíci tunami Jižní Amerika (Brazílie). Pokud jde o dovoz uvedené komodity, nejvíce vepřového masa dovezla Čína, a to 2,1 milionu tun, následovaná se 2 miliony tun exportovanými ostatními asijskými zeměmi a dále Japonskem s 1,3 milionu tun. Významnými exportéry vepřového masa bylo se 250 tisíci tunami také Rusko s Ukrajinou a Běloruskem. Co se týká spotřeby vepřového masa, podle údajů z roku 2018 se nejvíce konzumovalo v Evropě a v Číně, kde se vykazoval průměr na úrovni 41 kg, respektive 40 kg na osobu. V rámci členských zemí EU dominovalo s vykázanými osmašedesáti kilogramy vepřového masa na osobu Dánsko, následované Španělskem, kde spotřeba byla o deset kilogramů nižší a Německem s osmačtyřiceti kilogramy. Pokud jde o průměrnou spotřebu vepřového ve třetích zemích, za Čínou byla se třiatřiceti kilogramy na osobu Jižní Korea, na úrovni mezi třiadvaceti až pětadvaceti kilogramy pak udávali v USA, Kanadě, Rusku a Austrálii,“ sdělil na úvod své prezentace Julien Rogon.
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov.*