11.10.2004 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sázka na hovězí

Spotřebitelské ceny hovězího masa na českých pultech prý zamíří rozhodným způsobem vzhůru a ve druhém pololetí roku 2004 by mohly být až o 30 procent vyšší než teď.

Sázka na hovězí
Spotřebitelské ceny hovězího masa na českých pultech prý zamíří rozhodným způsobem vzhůru a ve druhém pololetí roku 2004 by mohly být až o 30 procent vyšší než teď. Takový vývoj předpokládají někteří z těch, kteří se zmíněnou komoditou obchodují. Vzápětí je ale třeba dodat, že mnozí další zasvěcení a zainteresovaní tento názor nesdílejí. Připouštějí určitý pohyb ceny, ale zdaleka ne tak strmý. A také oni argumentují údaji, které mají k dispozici.
Podle nich je třeba si v první řadě uvědomit, jakou cestu musí výsekové maso urazit. Mezi zákazníkem a chovatelem stojí nejen zpracovatel, ale v drtivé většině případů především mnohem mocnější řetězec. A je naprosto jedno, jak se jmenuje. Jinými slovy - uvažovaný nárůst ceny zemědělských výrobců ještě automaticky neznamená stejný procentický skok ceny, za kterou budeme hovězí v „krámech“kupovat.
Tisíckrát citovaná statistika hovoří jasnou řečí: v již pomalu zapomínaných časech konzumoval každý občan současné České republiky téměř třikrát víc masa z býků, krav, jalovic a telat než na začátku 21. století. Prognózy o průměrné spotřebě hovězího v roce 2004 končí maximálně na číslu 11. Ano, na jedenácti kilogramech. Proti loňsku by to znamenalo porci větší jen o 600 gramů.
Kvalifikovaný odhad průměrné spotřeby hovězího masa v zemích, které se staly členy Evropské unie letos 1. května (bez Malty a Kypru) je nízký. Uvedená skupina rozšířená navíc o Rumunsko a Bulharsko jedla loni hovězí „rychlostí“ 8,1 kilogramu na osobu a rok. Na prvním místě hodně specifického žebříčku jsou Slovinci (20 kilogramů), následují je Litevci (16,9 kilogramů) a Estonci (12,1 kilogramů). O nás už byla řeč. Slováci za námi zaostávají téměř o tři kilogramy. Pohled na druhou stranu Evropy potvrdí, že každý Francouz zkonzumuje za 365 dní 27 kilogramů hovězího. Češi je v žádném případě (a z mnoha důvodů) nedoženou během dalších 30 let – a s největší pravděpodobností vůbec nikdy.
Kdyby tedy existovala sázková kancelář, vypisující kurzy na cenu masa v druhém pololetí (pozor, to začíná už tento čtvrtek!), udělala by totálního outsidera z avizovaného zvýšení až o 30 procent. Na druhou stranu, i bookmakeři se občas spletou. Proč by se stejně nemohli mýlit ekonomičtí experti, přestože denně pracují s informacemi z celého světa?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down