15.09.2021 | 03:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sedmdesát let od založení VÚŽV

V úterý 14. září si pracovníci Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi připomněli 70 let od jeho založení. Gratulovat na vědeckou konferenci uspořádanou při této příležitosti přijeli zástupci spřátelených výzkumných ústavů, vysokých škol, Ministerstva zemědělství a dalších českých i zahraničních institucí.

Při této příležitosti ředitel ústavu doc. Ing. Petra Homolka, CSc., Ph.D. v projevu vypíchl aktuální roli ústavu a cíle do budoucna: „Hlavním cílem VÚŽV je vybudování moderní výzkumné instituce zaměřené na činnosti stanovené zřizovací listinou, která bude konkurenceschopnou v národním i mezinárodním měřítku. Je nutné zajistit, aby veřejné prostředky vložené do výzkumu přinášely vysoce kvalitní výsledky využitelné pro rozvoj zemědělství.“

Dále zmínil všechny ředitele, kteří ve vedení působili. Dva z nich byli na oslavě také přítomni – v letech 2006 až 2011 vedla ústav prof. Ing. Věra Skřivanová, CSc., dostavil se také prof. MVDr. Ing. František Jílek, Dr.Sc., který vedl ústav od roku 1987 do roku 1990.

„Po celé období plnil ústav úlohu rozhodující expertní instituce, vycházející z nejnovějších výsledků vědy a výzkumu, formoval podobu moderní živočišné výroby a přispíval k jejímu úspěšnému vývoji. K očekávanému nárůstu světové populace a zvyšování spotřeby v rozvojových zemích se předpokládá do r. 2050 výrazné zvyšování spotřeby živočišných produktů. Vzhledem k omezenému rozsahu zdrojů, půdy a vody bude jediným řešením rozsáhlé zapojení výzkumu a rozvoje nových zemědělských technologií.

V průběhu minulého století ústav prokázal, že je připraven podílet se na vývoji ve svých tradičních oborech a současně rozvíjet odbornosti nové. Bude se proto dále profilovat jako vědecké pracoviště plně začleněné do mezinárodní vědecké komunity.

Prioritou bude zaměření na kvalitu živočišných produktů a udržitelné technologie jejich výroby, uchování biologické a genetické rozmanitosti genetických zdrojů, pohodu zvířat (welfare) a komfortní chovné prostředí. Zároveň bude pokračovat v řešení aktuálních problémů zemědělské praxe, předávání výsledků výzkumu formou metodik, seminářů, školení, individuálního poradenství a navazovat tak na nejlepší tradice svých zakladatelů a důstojně pokračovat v jejich idejích,“ zmínil dále ředitel ústavu doc. Petr Homolka a jmenoval také četné úspěchy a ocenění jednotlivých pracovníků ústavu.

Gratulace k výročí zazněla mimo jiné z úst náměstka ředitele pro vědu a výzkum VÚRV Ruzyně dr. Pavla Čermáka, doc. Ing. Jaroslava Slamečky, CSc., ředitele VÚŽV Nitra, prof. Ing. Miloslava Šocha, CSc. z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ale také doc. Ing. Jiřího Motyčky, CSc., ředitele Svazu chovatelů holštýnského skotu ČR.

Následovala konference Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2021. Den pokračoval exkurzemi po laboratořích a také po experimentálním pracovišti v Netlukách.

Témata odborných příspěvků byla:

  • Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030
  • Účinky orlistatu při různém obsahu v dietě potkanů
  • Kombinace gentamicinu a pyrithion zinku a její účinek na bakterie rodů streptococcus a staphylococcus
  • Diverzita bakteriálního společenstva ve fugátu bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
  • Efekt konopného a lněného semínka v krmných směsích pro nosnice a výkrm kuřat; od teorie k praxi

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down