Návštěvníci Národní výstavy hospodářských zvířat měli možnost vidět i novinku v České republice – dvě představitelky tyrolského šedého skotu neboli grauvieh.
Jedná se o plemeno středního tělesného rámce s kombinovanou, resp. masnou užitkovostí. Zbarvení je stříbřité až šedé s kouřovým nádechem v některých partiích, býci bývají tmavší.
Jde o staré alpské plemeno původem z Tyrolska, které bylo místně šlechtěno do různých podob a v 19. století se z něj vydělilo již samostatné plemeno brown-swiss.
Průměrná mléčná užitkovost za laktaci se pohybuje okolo 5000 kg mléka (tuk 3,91 %, bílkovina 3,33 %) u prvotelek a asi 5200 kg mléka u starších krav.
Denní přírůstek býků ve výkrmu je zhruba 1300 g a jatečná výtěžnost dosahuje až 60 %.
Tyrolský šedý skot je klidný, otužilý a velice odolný, přirozeně se vyznačuje pevnou konstitucí, železným zdravím a nenáročností. Většinou je k vidění na alpských pastvinách v nadmořských výškách nad 1000 metrů.
V České republice byla zavedena plemenná kniha tohoto plemene, kterou vede Český svaz chovatelů málopočetných dojných plemen skotu, z. s.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!