Ministerstvo zemědělství aktuálně jedná s příslušnými organizacemi o systémových změnách v sektoru chovu ovcí a koz, jež by se měly odrazit jednak v efektivitě a ve vyšším komerčním zpracování produktů z ovčího a kozího mléka a masa, jednak by měly postupně tlumit činnost v řadě ohledů převažujících hobby chovů.
Momentálně diskutované možnosti – buď podporovat intenzivní chovy, respektive producenty, kteří budou finalizovat produkci a dodávat ji do tržní sítě nebo menší chovy a regionální potraviny. V extenzivním režimu založeném na pastevním chovu by byl jiný systém nastavení kontrol zohledňující obhospodařování krajiny a vliv na životní prostředí.
„V tzv. systému laissez faire, který je vhodný pro většinu současných chovů ovcí a koz vznikají otazníky ohledně dopadů na zdravotní nezávadnost potravin, principiálně je v kolizi nejen s regulacemi, ale i s dotacemi. Naproti tomu korporátní přístup by se vyrovnal s vyšší regulací a složitými typy systémových podpor (režimy kvality, organizace producentů) a je tak vhodný však spíše pro skupinu větších specializovaných podniků,“ uvedl ředitel odboru živočišných komodit MZe Ing. Jiří Hojer.
Další kroky by podle něj měly směřovat například k podpoře propagace produktů malých přežvýkavců, ke zlepšení nákazové situace pro snazší vývoz živých zvířat či na rozvoj nadstandardního zpracování a úpravy mléka a masa a následně i exportu.
„Cílem sektoru ovcí a koz by mělo být zvýšení produkčního výkonu, efektivity a tržních dodávek, přičemž by se měla postupně tlumit činnost v řadě ohledů převažujících hobby chovů. Prioritou musí být produkce kvalitních plemenných zvířat a potravin. Hledat shody k odpovídající náhradě chovatelům za vzniklé škody způsobené chráněnými živočichy, jako jsou medvěd, vlk, rys či krkavec. V této souvislosti se případně nabízí i možnost podpory za nadstandardní preventivní opatření,“ konstatoval Ing. Jiří Hojer.*
Více se dočtete v únorovém čísle časopisu Náš chov.