05.10.2001 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Seminář o ekonomické pravdě

Prověřený kulturní dům ve Větrném Jeníkově byl svědkem další akce zasluhující zaznamenání: Společnost Schaumann ČR si svůj seminář o rentabilní produkci prasat může klidně zařadit mezi ty úspěšné. O významu a vhodné formě předkládaných informací mluví i fakt, že z více než 130 účastníků nikdo neopustil sál před závěrečným gongem.

Dvojice reprezentantů mateřské firmy H. W. Schaumann GmbH, dr. Hans – Peter Pecher a dr. Peter Westendorf, se zaměřila v první řadě na selata: „Hodina ekonomické pravdy přichází na konci odchovu,“ tvrdí shodně. O pozici zvířete na samém počátku výkrmu rozhoduje podle nich více faktorů, přičemž živá hmotnost při odstavu a výše denního přírůstku v období do dosažení zástavové hmotnosti jsou pro „úspěch ve stáji“ zásadní.
Němečtí experti jednoznačně doporučují přikrmovat selata už během sání a říkají, že prvních 14 dní odchovu je rozhodujících. „Velmi důležitý je rychlý přechod z mléka na pevné krmení“, pokračoval Pecher. Pro příkrm selat byl firmou vyvinut přípravek Bi – lactin, který se míchá s vodou v poměru 1 : 2 a konzumuje podle krmné křivky, nikoliv ad libitum. Hmotnost takto přikrmovaných zvířat pak byla při odstavu v průměru o kilogram vyšší. „Vyhrávají ti přikrmovaní“, konstatoval expert. Optimální zásobení lyzinem a energií odchovávaných selat pak pro ně znamená konečný náskok kolem 2,5 kg. Phoslaktin je rovněž novým firemním produktem, ale pro vysokoužitkové prasnice. Lze jím zabránit ztrátám hmotnosti a současně kladně ovlivňuje přírůstek selat v době sání a tím i jejich hmotnost při odstavu.
Pecher a Westendorf hovořili také o dlouhodobě sledovaném vývoji na burze s vepřovým (ceny selat, nákupní ceny jatečných prasat), plánovaném hospodářství v chovu nebo dominujících nemocech u odchovávaných selat. Jejich vystoupení adekvátně doplnili domácí, Ing. Ladislav Martinek (AGE České Meziříčí) a Ing. Dušan Kořínek (Schaumann ČR).

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down