Ve středu 8. října proběhl seminář VÚVel Academy s názvem Zdravotní problematika v chovech hmyzu určených pro potraviny a krmiva. Přednášky odborníků z VÚVeL se týkaly virových, bakteriálních a houbových chorob jedlého hmyzu. Přednášelo se i virové a bakteriologické analýze vzorků hmyzu z tuzemské obchodní sítě i o molekulární biologii pro identifikaci konkrétního hmyzu.
O virových chorobách jedlého hmyzu i s laboratorními výsledky přednášela RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D., a také se věnovala první části přednášky o výsledcích virové a bakteriální analýzy vzorků hmyzu, jejíž druhou část doplnila Mgr. Helena Juřicová, Ph.D.
RNDr. Prodělalová řekla, že virová infekce může být skrytá bez zjevných klinických příznak, kdy se tvoří malé množství virových částic a hostitel většinou přežívá. Infekte může být tak= otevřená, kdy klinické příznaky jsou zjevné, tvoří se velké množství virových částic a hostitel často uhyne. Klinickými příznaky virových infekcí u hmyzu jsou poruchy svlékání, snížený váhový přírůstek, menší počet nekladených vajíček, změny barvy exoskeletu, zvětšený zadeček, změny v konzistenci výkalů a paralýzy.
Mgr. Helena Juřicová, Ph.D. přednášela o mikrobiotě, mikrobiomu a metodách jejich analýzy. Kultivační metody umožní zachytit životaschopné kmeny, izolují a charakterizují jednotlivé bakterie. Sekvenační metody jsou citlivější, izoluje se DNA v dostatečné koncentraci. Mikrobiom hmyzu je pestrý a u některých druhů o hodně pestřejší. Mikrobiota se liší mezi jednotlivými druhy hmyzu (cvrčci švábi vs. sarančata a potemníci).
Přednášku o bakteriálních a houbových chorobách prezentovala Mgr. Petra Straková, Ph.D, v druhé přednášce mluvila o genech antibiotické rezistence u hmyzu z tuzemské obchodní sítě. U hmyzu se mohou vykytovat primární a oportunní patogeny. Je tu široká škála druhů (bacily, enterobakterie, mikrokoky, pseudomonády, streptokoky), tedy sporulující i nesporulující. Infekce bývá orální s příznaky změn zbarvení, ochablostí, špatná kondice a koordinace, nateklý abdomen, zkapalnění vnitřních orgánů. Houby a mikrosporidie mohou být specialisté i generalisté a přirozené saprofyty. Např. u mouchy domácí houba aktivně z mrtvých těl uvolňuje konidie. Dochází k prorůstání a penetraci kutikuly u hmyzu a ke sporulaci externě po smrti hostitele. Faktory, které umožní onemocnění nebo nakažení houbami a rozvoj onemocnění v kolonii jsou podmínka chovu (vlhko, teplo), změna krmiva aobsah nutrientů, hustota populace. Prevencí je dodržování postupů hygieny, chovu hmyzu, hmyzí welfare a samozřejmě včasná a přesná diagnostika.
Poslední přednášku o metodách molekulární biologie pro identifikaci hmyzu si připravil Mgr. Adam Norek, Ph.D.
Všichni přednášející na závěr svých prezentací požádaly chovatele nebo uživatele hmyzu o dodání co nejvíce vzorků hmyzu, hlavně jakkoliv nemocného.