Sexuální život zvířat II: Masturbace

Nad inseminační stanicí začíná pomalu svítat. Je brzy ráno a k býkům ustájeným v prostorných boxech ještě nedorazil nikdo z ranní směny. Všude je ticho a jen občas zašustí ve slámě pohyb statného býčího těla, či tmu protne osamělé zabučení. Pozornějšímu pozorovateli onoho ranního klidu ovšem nemůže uniknout pohled na ztopořené penisy několika býků. Býci pohybují rytmicky koncem zádě, rozhoupávají svou chloubu tak, až se tře s pleskotem o jejich břicho a u několika zvířat tato aktivita vrcholí ejakulací. Býci se právě věnují ranní masturbaci.

Pravidelná spontánní erekce byla zaznamenána u značného množství divokých i domestikovaných druhů savců, jako jsou například koně, skot, ovce, kočky, psi, prasata, jelenovití, primáti a krysy. Spontánní erekcí se rozumí prodloužení a zduření penisu vně předkožky do jeho plné délky a objemu. Pokud se k takové erekci přidá rytmické houpání penisem, jeho tření o břicho, či jiné předměty a části těla, doprovázené rytmickým stahování svalů pánevního dna, mluvíme o masturbaci. Masturbace je nezřídka k vidění u domestikovaných přežvýkavců, zejména u býků a beranů. Toto chování ale také není vzácné ani hřebcům. Z řad divokých zvířat jsou masturbací proslulí zejména primáti rozmanitých druhů, ale masturbace byla dokumentována a popsána i u řady hlodavců a leguánů.

 

Proč zvířecí samci masturbují

Důvody k masturbaci u zvířat zatím nebyly pevně definovány. Jednotlivé druhy zvířat mohou mít k masturbaci různé důvody. V rámci jednoho druhu se motivace k masturbaci může lišit v závislosti na tom, zda je dané zvíře chováno v zajetí, či se vyskytuje volně v přírodě. U domestikovaných zvířat také záleží na prostředí, ve kterém jsou chována.

U promiskuitních druhů zvířat, jako jsou například veverky kapské, může být masturbace součástí reprodukční strategie samců a sloužit jako cílený prostředek ke zvýšení kvality a množství spermií. Leguáni užití masturbace jakožto prostředku zvyšující šanci na samcovo otcovství dovedli téměř do dokonalosti;  Samice leguánů se během sezóny páří pouze jednou s jedním, obvykle tím největším samcem. Menší samci mají velmi nízkou šanci, že se dostanou k páření se samicí a potencionálnímu otcovství. Kopulujícímu leguánovi trvá dosažení ejakulace i několik desítek minut, takže malí samci nemají šanci provést „rychlou bokovku“. Menší samci leguánů, kteří mají velmi nízkou šanci na páření se samicí proto masturbují, ejakulát zadržují v pouzdru kloaky a následně jej vpraví do kloaky samice, jakmile se najde sebemenší příležitost.

Ing. Barbora Valníčková

VÚŽV Praha

Kontakt. valika@seznam.cz

Kompletní článek najdete v NCH2/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *