Obnovení ukrajinského vývozu obilovin přes černomořské přístavy, a tedy neustálý příliv obilovin z Ukrajiny, zmírnil stále přetrvávající obavy a rozšířil nabídku pšenice na světovém trhu. Cena pšenice na pařížské burze se dostala na nejnižší úroveň od února tohoto roku.
Na pokles ceny pšenice má také vliv navýšení vývozu pšenice z Ruska. Na severní polokouli je očekávána dobrá úroveň sklizně pšenice, obdobně tak v hlavních pěstitelských oblastech USA. Evropská komise však přistoupila ke snížení odhadů sklizně pšenice v některých zemích EU, konkrétně pro Francii, Španělsko a Maďarsko. Cena kukuřice na burze v Chicagu se naopak zvýšila, a to kvůli nepříznivým vyhlídkám ohledně úrody v USA, kdy USDA pro velkou část americké kukuřičné oblasti předpokládá podprůměrné výnosy. IGC také přistoupil ke snížení odhadu světové sklizně kukuřice z důvodu přetrvávajícího sucha a teplého počasí, zejména v EU ale i v USA. Stále přetrvávající válečný konflikt na Ukrajině měl a nadále má významný dopad na nabídku obilovin na Ukrajině, a to zejména z důvodu nižšího objemu sklizně. Navzdory velkému nárůstu počátečních zásob z důvodu omezení vývozu je přesto očekáván pokles nabídky obilovin na Ukrajině na desetileté minimum. Celková sklizeň obilovin na Ukrajině je očekávána o 40 % nižší než v předchozím roce[1], a to především kvůli obtížnému přístupu na pole v oblastech konfliktu a snížení objemu používaných hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. Ve Francii roste cena sladovnického a krmného ječmene a potravinářské pšenice a kukuřice, a to zejména z důvodu nepříznivých podmínek pro jejich pěstování a zároveň zvýšenému zájmu díky atraktivní cenové hladině. Sklizeň pšenice ve Velké Británii je téměř dokončena, oproti průměru za posledních pět let výrazně rychleji, plně dokončena je sklizeň ječmene. Ceny pšenice a ječmene na španělském trhu poklesly vzhledem k vyhlídkám na dobrou úroveň sklizně na severní polokouli a zvýšení nabídky v důsledku obnovení ukrajinského vývozu. Cena kukuřice oproti ostatním obilovinám však poklesla jen mírně z důvodu nižších odhadů sklizně kvůli přetrvávajícímu suchu.
Ing. Miluše Abrahamová
Ing. Anežka Filgasová
Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha
Kontakt: abrahamova.miluse@uzei.cz
Více najdete v Krmivářství 5/2022.