Skokanem roku, tedy podnikem, který v soutěži Mléčná farma roku zaznamenal nejlepší meziroční zlepšení ukazatelů, se stalo za rok 2025 Zemědělské družstvo Červený Hrádek. Jak a čím farma dosáhla v chovu holštýnského skotu tak významného zlepšení?
Zemědělské družstvo Červený Hrádek vzniklo v roce 1957, transformace se uskutečnila v roce 1993. Družstvo hospodaří na výměře 1298 ha nedaleko Plzně. Z tržních plodin pěstuje podnik pšenici ozimou na 250 ha, řepku ozimou na 250 ha, ječmen jarní na 100 ha, ječmen ozimý na 100 ha, tritikále na 100 ha, hrách na 40 ha, jetel inkarnát na 50 ha. Z krmných plodin pěstuje podnik kukuřici na siláž na 100 ha, jetel na 80 ha, jetelotrávu na orné půdě na 40 ha. Trvalé travní porosty tvoří asi 188 ha.
Živočišná výroba
Živočišná výroba v podniku je zaměřena na produkci mléka. Všechna zvířata jsou soustředěna na farmě Červený Hrádek. Základní stádo tvoří 220 dojnic holštýnského plemene, telat do šesti měsíců je asi 80 kusů, 140 jalovic. Současná užitkovost je na úrovni více než 35 l na ustájenou krávu při dojení dvakrát denně, denní dodávka se pohybuje na hranici 7700 kg mléka. Nutno podotknout, že v roce 2021 byla dodávka na ustájenou 20 l/kus/den a dodávka mléka 4400 kg denně. „Věděli jsme, že tento stav je dlouhodobě neudržitelný, bylo nutné ho řešit. Rozhodli jsme se nastartovat spolupráci s Ing. Petrem Němcem, který zastupuje společnost NTG AGRI,“ konstatoval předseda Ing. Josef Černý.
Od počátku bylo jasné, že to nebude jednoduché. Lidé byli zvyklí na určité postupy, které nebyly ideální. Stáj pro zvířata byla nevyhovující. Řešení problémů bylo nahodilé, nesystémové a zavádělo do slepých uliček. Abychom to vše dokázali změnit, bylo více než jasné, že budeme muset vytvořit nový tým lidí s krédem „dokážeme to“. Podařilo se. Nový tým lidí, který dnes tvoří managment farmy, jsou zootechničky – Beáta Žemličková a Terezie Kučerová, veterinář MVDr. Ondřej Pyskatý, který na farmě působí od března 2023, a zkušený inseminační technik ze společnosti CRV Milan Slavíček.
Z podhledu výživy jsme sestavili základní „nízkonákladovou“ krmnou dávku. Skládá se z kukuřičné siláže, jetelotravní senáže, řezané slámy a sena, řepkového šrotu, obilí a minerálního doplňku. Zásadní změnou bylo zavedení řezané štípané slámy pro výživu krav stojících na sucho a krav v přípravě na porod. Nemělo smysl hnát zvířata do výkonu, když byla polovina stáda nemocná. Prvním zásadním úkolem byla intenzivní příprava výroby kvalitních objemných krmiv. Před sklizní jsme si porosty zhodnotili, dohodli termín sečí a pracovních postupů sklizně. Pravidelně jsme začali kontrolovat strukturu řezanky pomocí sít, sušinu, systém naskladňování do jámy a následné zakrytí. U řezanky kukuřičné siláže kromě struktury kontrolujeme úroveň rozdrcení zrna. Ke kontrole nám slouží jednoduchý polní test, kdy se řezanka dá do kbelíku s vodou, sebere se listí a na dně zůstane zrno. Pro krávy preferujeme jetelotravní senáže z prvních a druhých sečí. Senáž nedosahující vysoké krmné kvality zkrmujeme jalovicím.
Pokrok farmy
Farma Červený Hrádek se stala skokanem roku v kategorii HOLŠTÝN v soutěži Mléčná farma roku 2025, a to překonáním 324 farem z celkového počtu hodnocených 448. Z pohledu počtu somatických buněk byl posun ze 380 tisíc v roce 2023 na průměr 150 tisíc v roce 2024.
„Za tímto výrazným posunem stála zejména rekonstrukce stáje, především změna vnitřního uspořádání a zavedení striktních postupů dojení. Myšlenka, že je potřeba provést rekonstrukci stáje, byla jasná od začátku spolupráce s NTG AGRI. Uvědomovali jsme si, že pokud chceme mít zdravá zvířata, která poskytnou vysoký výkon, musíme výrazně zlepšit jejich welfare. Klíčem k úspěchu bylo vybudování boxových loží. Zásadním limitem pro nás byl i finanční rozpočet. Proto jsme základní koncepci rekonstrukce vymysleli takzvaně v kanceláři u stolu,“ podělil se o úvahy ke zlepšení předseda družstva Josef Černý.
Více v Našem chovu 5/2025.