
Na okraji Zlatníků najdeme statek, který na první pohled působí jako každý jiný. Ale už při vstupu do dvora je jasné, že tady se hospodaří trochu jinak. Josef Dvořák navázal na tradici svého otce, jenž začátkem 90. let začal odchovávat první kuřice pro drobnochovatele. „Pro tátu to byla spíš zábava, ale lidi měli o slepice velký zájem. A když jsem statek převzal já, rozhodl jsem se v tom pokračovat – jen trochu jinak,“ říká dnes chovatel. A vybudoval podnik, který propojuje tradici rodinného hospodaření s moderními přístupy k welfare zvířat.
Vystudovaný agronom se tak dnes nestará o pole a tržní plodiny, ale o hejna slepic. „S nosnicemi jsem začínal v době, kdy se objevovaly náznaky, že i v České republice skončí konvenční klecové chovy. Proto jsme rovnou pořídili voliéry, v nichž jsme sbírali svoje první vejce,“ vzpomíná Josef Dvořák na rok 2010.
Současně s nosnicemi „rozjel“ i produkci kuřic, jednak pro vlastní potřebu, jednak na prodej. Ročně se ve Zlatníkách odchová 36 000 kuřic, a mezi maloodběrateli je o ně značný zájem.
Konstrukce mobilního kurníku stojí na pevném ocelovém rámu a je vybavena izolačními panely. Uvnitř se nachází hnízda s automatickým sběrem vajec, bidýlka, napáječky a krmítka. Součástí je také ventilační systém, který se stará o dostatek čerstvého vzduchu.
Dvířka se automaticky otevírají či zavírají podle denního světla, nechybí ani solární panely a baterie pro napájení ventilace a osvětlení, alarmy, elektrický ohradník proti predátorům a vzdálený dohled a dálkové ovládání přes mobilní aplikaci.
„Ráno se podívám do telefonu a vidím, jestli mají slepice otevřeno, jestli je dost vody i krmiva. To nám šetří spoustu času i starostí,“ vysvětluje Josef Dvořák.
Největší předností kurníku je jeho mobilita. Jednou týdně se připojí k traktoru a posune na nové místo. Slepice tak mají stále čerstvou pastvu, což prospívá jejich zdraví i kvalitě vajec. „Když otevřu dvířka a celé hejno se s nadšením rozběhne do trávy, vím, že to má smysl,“ dodává farmář.

Z původně jedné vyrobené jednotky se stal projekt, který si našel zákazníky i mezi dalšími chovateli. Pod značkou Free Hen se dnes vyrábí mobilní kurníky ve vlastním dílenském zázemí na Moravě. Postupně přibyla řada inovací – od lepší izolace po chytré řízení mikroklimatu. „Každý nový kus je o něco promyšlenější než ten předchozí,“ říká farmář a dodává, že v nejbližší době představí kurníky pro menší chovatele, s kapacitou okolo 50 nosnic.

Přestože by poptávka po vejcích i kurnících umožnila mnohonásobný růst, Josef Dvořák zůstává věrný filozofii malé rodinné farmy: „Já už vím, že nechci budovat impérium. Mám radost z toho, co děláme – a hlavně z toho, že naše slepice žijí v prostředí, které je pro ně přirozené,“ uzavírá s úsměvem.