19.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Směrnice pro hladinu fumonisinu

Směrnici o povolené hladině fumonisinu v potravinách pro lidi a krmivech pro zvířata vydaly Center for Food Safety&Applied Nutrition (CFSAN), Center for Veterinary Medicine (CVM) a Food & Drug Administration 9. listopadu 2001. Směrnice stanovuje maximální hladinu fumonisinu (mykotoxin vyskytující se hlavně v kukuřici), která je únosná z hlediska zdraví lidí a zvířat a které lze dosáhnout při užití správných postupů jak při výrobě kukuřice, tak při jejím zpracování.

Doporučená maximální hladina celkového fumonisinu v kukuřici a vedlejších kukuřičných produktech je 20 ppm pro prasata, 5 ppm pro koně a králíky, 30 ppm pro chovná zvířata přežvýkavců a drůbeže, 60 ppm pro přežvýkavce určené na porážku, 100 ppm pro užitkovou (tržní) drůbež a 10 ppm pro ostatní druhy a kategorie hospodářských zvířat a domácí miláčky.
Vydanou směrnici můžete nalézt na adrese www.cfsan.fda.gov nebo www.fda.gov/cvm.
Feedstuffs, 73, 2001, č. 49

Podnik pro zpracování olejnin Mildola
Podnik pro zpracování olejnin ve Finsku - Mildola vyrábí rostlinné oleje a bílkovinné produkty pro potravinářský a krmivářský průmysl především ze řepky a sójových bobů. Ročně zpracovává okolo 130 000 tun olejnin. Oddělení výroby rostlinných olejů vyrábí ročně okolo 40 000 tun jedlého oleje s vysokou kvalitou. Při výrobě se neužívají chemické látky a výrobky patří k nejlepším v porovnání se skandinávskými i světovými standardy. Řepkový olej Neito vyráběný unikátním způsobem (jemným lisováním ze semen) má vysoký obsah hodnotných složek, přirozenou žlutou barvu a obsahuje antioxidanty, které působí jako přirozené konzervační prostředky. Sýr Julia-17 je prvním výrobkem, v němž řepkový olej Neito nahrazuje veškerý mléčný tuk. Také šroty olejnin jsou vyráběny bez chemických látek. Při výrobě šrotů se užívá postup Öpex, kterým se podstatně snížil podíl proteinu tráveného v bachoru. Řepkový šrot Öpex má vysokou hladinu v bachoru nerozložitelného proteinu, který je absorbován v tenkém střevě. Na rozdíl od jiných řepkových šrotů je Öpex vhodný pro organickou živočišnou výrobu. Jeho aplikace do krmných dávek dojnic zvyšuje jejich mléčnou užitkovost právě díky sníženému rozkladu proteinu v bachoru. Mléko obsahuje kvalitnější tuk a lépe se zpracovává na sýry.
Feed Tech, 5, 2001, č. 7
Podle zahraničních materiálů zpracovala Ing. Pavla Schneiderova, ÚZPI, Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down