Poslední den letošního října proběhl v sále Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně seminář v rámci VÚVeL Academy. Tentokrát se týkal mikrobiomu drůbeže. Ppřednášky si připravili odborníci z VÚVeL i zVeterinární univerzity v Brně.
První přednášku přednesl MVDr. Jiří Volf, Ph.D. (VÚVeL) a jeho tréma bylo Střevní mikroflóra kuřat v prvních dnech po vylíhnutí a koncept Qocna. Qocna je probiotický veterinární přípravek pro kura domácího. Běžná absence kontaktu mezi slepicí a potomky v produkci drůbeže představuje poměrně značný problém, protože je známo, že střevní mikroflóra dospělého typu významně zvyšuje odolnost kuřat k infekcím. Infekce způsobené absencí komplexní mikroflóry se u kuřat řeší podáváním antibiotik, což ale vede k selekci rezistentních mikroorganismů a postupnému snižování účinků antibiotické terapie nejen u hospodářských zvířat. Důležitost časné a správné kolonizace trávicího traktu kuřat pro jejich další vývoj a především odolnost vůči infekcím je dlouhodobě známá. Přípravek obsahuje celou řadu baktérii, ale přesto má relativně jednoduché složení, které je technicky realizovatelné a žádná z bakterií nepřenáší geny pro resistenci k antibiotikům. Zajišťuje efektivní osídlení trávicího traktu drůbeže od prvních dnů života, snižuje přítomnost nežádoucích bakterií v trávicím traktu ošetřených kuřat. Stačí přípravkem kuřata jen postříkat.
O ochraně kuřat proti E. coli pomocí směsi anaerobních bakterií přednášela MVDr. Aneta Papoušková, Ph.D. (VETUNI). Mluvila o komerčních směsích a probiotikách nové generace a dodala, že je kritické včasné podání probiotik.
Na její přednášku navázal prof. MVDr. Alois Čížek, CSc. (VETUNI) a popsal aktivní monitoring závažných klonů E. coli v rodičovských chovech, líhních a užitkových chovech masné drůbeže. O přestupu rezidií antimikrobik s chovu drůbeže do životního prostředí a testování hal i jejich okolí a o metodách detekce přednášel Ing. Kamil Šťastný, Ph.D. (VÚVeL)
O tom, jak bakterie ovlivňují skladbu malých molekul v trávenině slepého střeva, informovala odpoledne Mgr. Lenka Vlasatíková, Ph.D. (VÚVeL).
Jak se dál rozvíjí koncept Qocna a směry dalšího rozvoje probiotik pro drůbež popsal doc. RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D. (VÚVeL)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!