Konzervace krmiv představuje velmi důležitý proces, ve kterém je potřeba dodržovat určité zásady. Kromě dodržení nejdůležitější podmínky, rychlého a dokonalého udusání a anaerobního zakrytí silážované hmoty, by se mělo postupovat podle rad odborníků.
Řada cenných informací týkajících se silážování zazněla na videokonferenci nazvané Milk Power hybridy kukuřice zvyšují mléčnou a masnou užitkovost skotu uspořádanou firmou Corteva Agriscience s. r. o.
Správné postupy konzervace
S přednáškou nazvanou Správné postupy konzervace senáží a siláží v jámách vystoupil Ing. Radko Loučka, CSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i. Ve svém vystoupení nastínil obecné zásady i výsledky z pokusů a z praxe.
V úvodu připomněl, že se v současnosti k silážování kromě jam využívají i nadzemní sklady, například vaky nebo bagy. Při silážování ve vnějších vacích hraje velmi důležitou roli počasí, funkčnost strojů i lidský faktor. Vše je potřeba řádně naplánovat a dbát na to, aby nedocházelo k protržení fólie při manipulaci.
Co ovlivňuje kvalitu
Ing. Loučka nejprve vysvětlil, na čem závisí kvalita siláže. Upozornil na to, že stabilní siláž vzniká až po jednom měsíci silážování. Kvalita silážní hmoty se hodnotí různými metodami.
Výslednou kvalitu siláže ovlivňuje celá řada různých faktorů. Záleží na druhu silážované pícniny, silážní zralosti, obsahu sušiny, energie a dalších látek včetně antinutričních. Velmi záleží na zpracování, fyzikálním, chemickém i biologickém. Vyplatí se používat vhodné přípravky na konzervaci.
Kvalitu siláže velmi ovlivňuje způsob jejího uskladnění, nezbytnost představuje rychlé navození anaerobního prostředí. Jakostní parametry ovlivňuje i způsob manipulace s hotovou siláží (odběr a doprava). Kvalitu siláže je potřeba sledovat vhodnými metodami. Nemalý vliv mají i vnější vlivy, především počasí, poruchovost strojů a lidská činnost.
Fungující systém
Jak by měl fungující systém vypadat? Technologický postup se má přizpůsobit druhu a stavu materiálu, použité technice, dopravním vzdálenostem nebo typu a stavu skladů. Nadto je potřeba brát ohled na obsluhující personál, který je k dispozici, i na místní zvyklosti, zákony a vyhlášky.
Jeden článek systému navazuje na druhý, a to výkonem i kapacitou. Každý pracovník linky by měl být řádně proškolen, aby přesně věděl, co má dělat. Osoba zodpovědná za konzervaci linku nejen řídí, ale také kontroluje její chod. Doporučené zásady pro silážování se musejí přísně dodržovat, především dostatečné udusání, rozhrnování, následně rychlé zakrytí fólií a její správné zatížení.
Na plachtu zakrývající siláž se obvykle pokládají vyřazené pneumatiky, které jsou sice zadarmo, ale nepředstavují úplně ideální zátěž. Mnohem lepší se k tomuto účelu ukazují zátěžové pytle naplněné kamínky, například kačírkem. V pokuse, kde se porovnávalo zatížení pneumatikami a pytli, lépe dopadla varianta zátěžových pytlů, kdy došlo k lepšímu utěsnění.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!