Stájový vzduch obsahuje velké množství znečišťujících látek, jako jsou plyny (oxid uhličitý, čpavek), prach a mikroorganismy, které mohou mít negativní vliv nejen na zdraví zvířat a lidí, ale i na životní prostředí v okolí farmy. Tyto znečišťující látky se označují jako bioaerosoly.
Bioaerosoly jsou vzdušné organické částice biologického původu – viry přenášené vzduchem, bakterie, spory plísní, hyfy a pyl plísní a jejich fragmenty a produkty jejich metabolismu, např. endotoxiny a mykotoxiny; dále pak úlomky šupin kůže, chlupy, peří, trus, podestýlka a zbytky krmiva. Do stájového vzduchu jsou emitovány pachové látky, mikroorganismy, vývojová stádia parazitů a prach, které ve vyšších koncentracích mohou negativně ovlivňovat zdravotní stav nejen chovaných zvířat, ale i ošetřovatelů. Tyto škodliviny se ale dostávají ze stájí také do okolí farmy, kde ve formě imisí mohou negativně ovlivňovat pohodu lidí, zvířat, rostlin a dalších organismů.
Možnosti snížení rizika šíření bioeaerosolů ze stájí do areálu farmy a jejího okolí je možno shrnout do následujících bodů:
udržování dobrého zdravotního stavu zvířat na farmě;
prevence kondenzace vody na vnitřních površích ve stáji i technologiích rovnoměrným provětráváním ustájovacího prostoru bez vytváření hluchých míst a míst s průvanem;
vysoká úroveň hygieny ve stájích – pravidelná sanitace (čištění, mytí a dezinfekce) stájí včetně skladů krmiva a steliva;
přiměřená hustota osazení stáje zvířaty, uzavřený obrat stáda a v případě možnosti turnusový systém chovu (u telat, výkrmu býků, prasat a drůbeže) jako prevence mikrobiální únavy stáje;
omezení primárních (zvířata, krmiva, stelivo) a sekundárních (znečištěné stavební konstrukce a technologie) zdrojů prašnosti a mikrobiální kontaminace stájového prostředí;
dodržování technologických postupů manipulace, skladování, zpracování a aplikace pevných (výkaly, trus) a tekutých (kejda, močůvka, hnojůvka, silážní šťávy a odpadní vody) odpadů;
omezení víření prachu technologickými systémy ustájení (prašná podestýlka) a krmení (způsob dávkování krmiva), včetně častého vyrušování zvířat;
snížení prašnosti krmiva jejich vhodnou úpravou (např. granulace, vlhčení aj.);
instalace biofiltrů s pevným nebo skrápěným ložem nebo biologických praček vzduchu;
umístění chovů v předepsané vzdálenosti od veřejných zařízení (ochranná pásma) a od jiných chovů zvířat (veterinární ochranná pásma).*
Více se dočtete v článku Doc. MVDr. Pavla Nováka, CSc., Ing. Gabriely Malé, Ph.D., a MVDr. Josefa Práška,
PhD., který vyjde v srpnovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!