Pohoda je důležitá nejenom pro lidi, ale též pro hospodářská zvířata. Stres ovlivňuje nejenom kvalitu života, ale také užitkovost a kvalitu produktů. Faktorů, které mohou stres způsobovat, je celá řada a po možnostech jejich ovlivnění pátrají na mnoha vědeckých pracovištích.
Častým faktorem, který vede ke stresu, je teplo. Prasata jsou vůči němu mnohem citlivější než jiná zvířata, a tak je během horkých období důležité najít co nejefektivnější způsoby, jak tepelný stres omezit.
Podle vědeckých studií, které se zabývaly produkcí tepla a vlivu vlhkosti, to vypadalo, že nové genetické linie prasat produkují téměř o 20 % tepla více, než ty z počátku 80. let minulého století. Tento trend pravděpodobně pokračoval, a tak by v současnosti mohla být produkce tepla zase o 10 % vyšší. Ve své zprávě vědci sdíleli některé nástroje pomáhající určit, kdy se prasata dostávají do tepelného stresu, a také přišli s doporučeními k minimalizaci produkčních ztrát, které v důsledku tepelného stresu stoupají.
Okolní teplota společně s vlhkostí vzduchu přispívají k rozvoji tepelného stresu a obecně se spouští při mnohem nižších teplotách, když je vysoká vzdušná vlhkost. Vědci z Iowa State University uvedli například to, že průměrná vlhkost 30 % spojená s teplotami nad 28 °C (což jsou podmínky, které se pravidelně objevují během léta nejenom v západní Austrálii) může významně ovlivnit zdraví střev a užitkovost vykrmovaných prasat. U chovných zvířat je teplotní tolerance ještě nižší.
Proč jsou prasata na teplo tak citlivá? Je to proto, že většina zvířat může své interní teplo odvádět ven pocením a dýcháním, což jsou dva nejdůležitější nástroje pro udržování tělesné teploty. Jenže prasata se nepotí a mají poměrně malé plíce. V důsledku těchto fyziologických omezení a jejich relativně vysoké vrstvě podkožního tuku jsou prasata k tepelnému stresu tak náchylná. A také to vysvětluje, proč jsou tepelným stresem více postižena větší prasata.
Dva očividné příznaky pozorované u prasat vystavených vlivu tepelného stresu jsou zrychlené dýchání a ztráta chuti k jídlu. Přičemž to druhé redukuje interní produkci tepla. Pokud působení tepelného stresu pokračuje, prasata začínají nadměrně pít (zvyšuje se ztráta elektrolytů) a hromadí se kyseliny vytvářené uvnitř těla (narušení acidobazické rovnováhy). To může vést k průjmům a v závažných případech i k úhynům.
Vědci testovali, co se děje se střevní strukturou, když na prasata působí tepelný stres, a výsledky jim ukázaly, že teplota 35 °C po dobu 24 hodin výrazně poškozuje obrannou funkci střev a také zvyšuje hladinu endotoxinu v plazmě. Podle autorů dochází u prasat vystavených tepelnému stresu (a to i krátkodobě – tj. dvě až šest hodin) k výraznému narušení střevního obranného systému, což poskytuje příležitost infekcím. Takže ve špatných hygienických podmínkách může tepelný stres přispívat ke vzniku sekundárních infekcí.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!