Nutraceutika přírodního původu, jako je česnek, prokázala vliv na imunitu, zdraví a výkonnost kuřat. Vědci proto nedávno zařídili krmnou studii s kuřaty nosnic, aby zjistili účinek dietního zařazení extraktu bohatého na alicin.
Během 5týdenní studie, která se konala v experimentální jednotce CERSA (Centre d'Excellence Régional Sur Les Sciences Aviaires) v Togu, bylo 600 21denních mláďat nosnic Bovans Brown ošetřeno pěti způsoby s šesti opakováními (vždy 20 kuřat). Experimentální dieta sestávala z komerční standardní dávky (metabolizovatelná energie = 9,42 MJ a hrubý protein = 18,1 %). Ošetření pak:
T0 – negativní kontrola (bazální dieta bez antibiotik nebo extraktu bohatého na alicin/česnekový prášek)
T1 – pozitivní kontrola (bazální dieta doplněná antibiotiky)
T2 – skupina s doplňkem česnekového prášku (0,50 g/kg)
T3 – skupina s doplňkem česnekového prášku, extraktem bohatým na allicin (extrahovaná z čerstvých stroužků česneku) v dávce 0,10 ml/kg
T4 – skupina s doplňkem extraktu bohatého na allicin (extrahovaná z čerstvého stroužku česneku) v dávce 0,30 ml/kg
T5 – skupina s doplňkem extraktu bohatého na allicin (extrahovaná z čerstvého stroužku česneku) v dávce 0,50 ml/kg.
Pro přípravu česnekového prášku byl loupaný česnek sušen vzduchem při 17 ° C po dobu 8 týdnů a byl rozemlet na práškové částice o velikosti 2 mm. Pro přípravu česnekového extraktu (extrakt bohatý na alicin) bylo 10 g oloupaných stroužků rozdrceno do česnekové pasty, která byla namočena ve 100 ml studené destilované vody. Roztok byl filtrován pomocí mušelínové tkaniny a filtrát byl použit do 24 hodin.
Závěr studie
Výzkumný tým dospěl k závěru, že suplementace extraktem bohatým na allicin zlepšila imunitní odpověď kuřat inhibicí mikrobiálních infekcí a zánětu ve srovnání s negativní kontrolou. Suplementace extraktu bohatého na aliciny do stravy kuřat neměla nepříznivý vliv na růstovou výkonnost. Při hladinách až 0,50 ml/kg však histopatologické hodnocení ukázalo, že kuřata nosnic, kterým byl podáván extrakt bohatý na alicin, měla poškozená játra.
Tým proto rozhodl, že extrakt bohatý na aliciny by mohl být použit jako náhrada za syntetické přísady v raném stádiu vývoje kuřat, aby se zvýšila jejich imunita, ale koncentrace 0,50 ml/kg může mít toxické účinky na játra.
Allicinové produkty od prasat na maso, vejce a žloutky
Předchozí studie prokázaly příznivý účinek suplementace alicinových produktů u selat, což vedlo ke zvýšení průměrného denního přírůstku hmotnosti se zvyšující se hladinou alicinu v potravě. Dále se lineárně snížila konverze krmiva a snížil se výskyt průjmů u selat. Ukázalo se, že česnek a jeho bioaktivní složky zlepšují kvalitu masa a vaječného žloutku tím, že inhibují jaterní aktivity esenciálních enzymů, které se podílejí na syntéze séra, masa a vaječného žloutku, cholesterolu a lipidů. Pokud jde o histopatologii, bylo prokázáno, že česnek a jeho deriváty ovlivňují některé střevní segmenty.
Tato studie „Reakce kuřat na dietní zařazení extraktu bohatého na alicin“ byla publikována v Science Direkt.
Poultry World