22.03.2002 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Švýcaři investují v Kouřimi

L-karnitin je látka podobná vitamínům. V současnosti se stala především v humánní výživě módní záležitostí. Obsahují ji například různé systémy diet. Poněkud méně je známý fakt, že se využívá ve výživě domácích a hospodářských zvířat především v zátěžových situacích. Neznámou je skutečnost, že jediná biotechnologická výroba tohoto produktu se nachází na území České republiky – v Kouřimi u Kolína.

Kouřimští občané kdysi udělali špatné rozhodnutí, když nechtěli, aby jim přes jejich pěkné historické město vedla železnice. Zbavili tak část obyvatel možnosti dobře dojíždět do zaměstnání. Proto se pro život ve městě stalo zásadním rozhodnutí v první vlně privatizace, místní provoz patřící pod státní podnik Spofu prodat. Koupil ho švýcarský koncern Lonzagroup AG a založili zde dceřinou společnost Lonza Biotec, s. r. o. Švýcaři od té doby firmu stále rozvíjejí a v Kouřimi investují - do současné doby více než dvě miliardy korun. Vznikla tu tak zajímavá nabídka pracovních míst. Z původní necelé stovky zaměstnanců jejich počet narostl na dnešních 247, přitom jde vesměs o kvalifikované pracovní síly. V přímé výrobě je jich jen kolem stovky,v oblasti kvality nyní pracuje téměř padesátka lidí, 32 zaměstnanců má vysokoškolské vzdělání.

Hlavním produktem je karnitin
Koupí podniku nastal obrat také pokud jde o sortiment výroby. Noví majitelé ukončili fermentační výrobu monensinu a okamžitě přestali vyrábět premixy. Vedle modernizace a rozšíření se muselo investovat především do koncovky, tj. technologií úpravy produktu. „Jediná koncovka byla do té doby sprayová sušárna,“ vysvětluje vedoucí výroby dr. Jaroslav Maršálek. „Výroba je nyní z 90 % automatizovaná, řízena počítačem,“ pokračuje.
Hlavním produktem, využívajícím zhruba polovinu kapacity, je L-karnitin. Ten je sice běžně v těle syntetizován, nicméně může nastat situace, kdy chybí. Například při vysoké fyzické zátěži, protože je potřeba energie vyšší než v normálním stavu.. Karnitin stimuluje štěpení tuků na mastné kyseliny a jejich využití na buněčné úrovni. V humánní oblasti je využíván v různých dietách. Jaroslav Maršálek však upozorňuje na fakt, že může přinést v dietě efekt pouze za podmínky, kdy člověk vytváří nárok na energii. Tento mechanismus se uplatňuje také v dalších oblastech, u rekonvalescentů po infarktu myokardu, ve výživě dětí, zlepšuje životnost spermií, acetylkarnitin ovlivňuje stárnutí mozkových buněk.

Biotechnologická výroba
Karnitin se vyrábí fermentací, která je několikastupňová. Začíná přípravou produkčního kmene mikroorganismu. Výsledkem procesu je fermentační tekutina, která obsahuje karnitin a zbytky média. Následuje oddělení produktu od produkčního kmene, který je pak likvidován. Roztok s karnitinem je zkoncentrován, dalším stupněm je čištění. Následují stupně výroby specifické pro jednotlivé karnitinové produkty. Vyrobený karnitin z Kouřimi, jehož množství se řádově ročně pohybuje ve stovkách tun, putuje do Švýcarska, teprve odtud je distribuován do celého světa. „Z hlediska logistiky prodeje je to výhodnější,“ vysvětlují Kouřimští. Pro oblast výživy zvířat ho v Česku prodává společnost Lohmann. Tento trh postupně podle MVDr. Libora Kacbundy, narůstá. Karnitin lze najít v krmných dávkách kanců, prasnic, selat, dostihových i plemenných koní, poštovních holubů a dalších. Chovatelé při rozhodování o jeho zařazení dají podle Kacbundy především na výsledky pokusů z praxe.

Strategie zákaznické výroby
Druhou polovinu výrobní kapacity zaujímá tzv. zákaznická výroba Jde o výrobky určené pro jednoho zákazníka. Taková je obecná strategii koncernu. „Vytváří jakýsi servis pro zákazníky tím, že realizuje svoji volnou kapacitu. Nabízí své know-how v oblasti fermentace, výzkumu ve Švýcarsku. Zákazník přijde a chce vidět, kde budeme jeho výrobek dělat, obzvláště v současné době, kdy je na světě přebytek biotechnologických kapacit. Je to závod o čas,“ uzavírá ředitel Ing. Vladimír Křišťan.

Platí se za kvalitu
Přelom let 1997 a 1998 lze označit pro kouřimský provoz jako období přechodu na kvalitu, tj. zavádění projektů na zvýšení kvality a zlepšení výroby. Prvním krokem se stalo už v roce 1995 splnění ISO 9002, „Od roku 1996 jsme začali zavádět správnou výrobní praxi GMP, nyní už pracujeme v cGMP. Důvodem byla skutečnost, že se vozilo především na americký trh,“ říká ředitel Křišťan. Z dalších aktivit v tomto směru lze jmenovat velmi náročnou FDA registraci. „FDA registrace je velmi drahá, investovali jsme miliony korun, abychom splnili požadavky tohoto systému kvality,“ potvrzuje ředitel Veškeré systémy jakosti jsou dynamické a vyžadují stálé investice a vývoj. Kouřimští vlastní rovněž kosher certifikaci, proto mohou v Americe prodávat v tzv. prodejnách košér výrobků. I když to možná vyvolává úsměv, obchodně jde o významný tržní segment.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down