K přípravě kvalitních siláží lze v současné době využívat různé technologické systémy. Systém balíkování byl prvně aplikován při sběru a lisování sena a sběru krmné slámy v polovině 70. let minulého století. Vývoj technologie balíkovaných siláží koncem 70. let, resp. v polovině 80. let znamenal revoluci ve výrobě siláží, a to nejen z důvodu vhodného transportu, uchování struktury krmiva, ale i přednosti většího uplatnění konzervovaných krmiv na trhu.
Vlastní technologický proces se skládá z operací sběru a lisování zavadlé píce do balíků a na ni navazující následný proces ovíjení balíků několika vrstvami smršťovací samolepící fólií, která z každého balíku vytváří samostatný silážní „minisklad“. V závislosti na obsahu sušiny a lisovacím tlaku vznikne v každém ovinutém balíku fermentační prostor, který s ohledem k počtu použitých vrstev fólie dává dobré předpoklady k úspěšnému konzervačnímu procesu. Je vhodné předeslat, že technologie silážování systémem „big-ball“ je vhodná především do malovýrobních podmínek, ekologicky exponovaných oblastí, ale také jako doplňující metoda pro sklizeň menších pícních ploch, včetně pastevních porostů. Tato metoda je oblíbená nejen chovateli ovcí, koní, ale i ekologicky hospodařících farmářů.
Je možné všeobecně konstatovat, že tímto systémem se mohou připravit kvalitní siláže, pokud respektujeme všechny technologické postupy. Kvalita balíkovaných siláží je závislá na dodržení celé řady technicko-technologických faktorů, zejména:
prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,
MVDr. Ing. Jan Dvořáček*;
doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček;
prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr.hc.;
prof. dr. hab. inź. Katarzyna Szwedziak**;
Mendelova univerzita v Brně;
* S. O. S. Skalice nad Svitavou, s. r. o.;
** Opole University of Technology, Poland
Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz
Kompletní článek autorů najdete v NCh 3/2021.*