Tělesná kondice ve vztahu k příjmu sušiny krmné dávky a k mléčné užitkovosti u dojnic

V období okolo porodu nastávají u dojnic dramatické adaptivní změny v metabolismu, imunitním systému a v hormonálních profilech, jejichž cílem je připravit krávu na porod a následnou laktaci. Po porodu jsou dojnice vystaveny situaci, při které je najednou a markantně (až čtyřnásobně) zvýšena potřeba živin pro pokrytí nároků vysoké mléčné produkce. Tento výrazný deficit energie vzniká proto, že dobrovolný příjem krmiva nepostačuje k pokrytí zvýšené potřeby energie, proto dochází k tomu, že je chybějící energie doplňována mobilizací tělesných rezerv.

Mgr. Ing. Ludmila Křížová, Ph.D., Ing. Michal Richter

Agrovýzkum Rapotín s. r. o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů, pracoviště Pohořelice

 

V tomto období hraje klíčovou roli tuková tkáň jako zásobárna energie, protože mobilizace proteinových nebo minerálních rezerv organismu je omezená, a to nejen co do množství, ale i co do doby, po kterou je možné tyto rezervy čerpat. Kvůli potřebě nějakým způsobem stanovit nebo kvantifikovat tělesné rezervy u dojnic byly vyvinuty systémy, které pomocí bodových stupnic (subjektivně) stanovovaly množství tukových rezerv na těle živého zvířete prostřednictvím posouzení výšky podkožního tuku na specifických tělesných partiích. Tyto stupnice byly označeny jako body condition scores (BCS).

Sběr dat probíhal na farmě Božice zaměřené na chov českého strakatého skotu. Farma je vybavena robotickým systémem dojení (Lely Astronaut A3) umožňujícím průběžně zaznamenávat vedle nádoje i živou hmotnost dojnic. Do hodnocení byla zařazena skupina dojnic v laktaci zhruba od šestého dne po otelení, do které jsou průběžně zařazována a vyřazována zvířata dle fáze mezidobí (stání na sucho) a aktuálního zdravotního stavu. Výsledky experimentu jsou v článku shrnuty.

 

Podrobněji v časopisu Náš chov 11/2015.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down