
Vodní populace je stále více vystavena toxickým sloučeninám prostřednictvím potravin a životního prostředí. Skupinou těchto toxických sloučenin jsou mykotoxiny, přirozeně produkované plísněmi nebo bakteriemi, jejichž přítomnost je podmíněna klimatickými a růstovými faktory hub (potravin nebo na polích).
Mykotoxiny jsou látky přítomné především v zemědělských produktech (mimo jiné obilovinách, ovoci a suchém ovoci). Změna klimatu významně ovlivňuje prevalenci a distribuci těchto škodlivých látek a jejich dopady Rizika s nimi spojená jsou navíc celosvětovým problémem kvůli jejich nepříznivým účinkům na lidské zdraví, dobré životní podmínky zvířat a integritu životního prostředí.
Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva (RASFF) si vyměňuje informace mezi členskými zeměmi s cílem podpořit rychlou reakci orgánů pro bezpečnost potravin v případě rizik pro veřejné zdraví vyplývajících z potravinového řetězce, kde je hlášena expozice mykotoxinům. které se umístily na třetí nejčastěji oznamované kategorii nebezpečnosti (485 oznámení). Oznámení se týkala především zjištění skupiny mykotoxinů aflatoxinů (413) a související kategorie produktů: ořechy, výrobky z ořechů a semena (254). Celkově vzato může souběžná expozice více toxickými sloučeninami vést ke komplexním, nelineárním toxickým nepříznivým účinkům, které jsou obzvláště znepokojivé vzhledem k jejich častému výskytu u lidí i zvířat. Toxikologické účinky chemických sloučenin lze zmírnit, pokud se zvýší jejich eliminace, nebo mechanismy, které omezí jejich absorpci a biologickou dostupnost. Některé účinky však zůstávají nevyhnutelné, včetně krátkodobých důsledků, jako je oxidační stres a dlouhodobé dopady na reprodukci.
Propojená povaha těchto dopadů podtrhuje význam rámce "jedno zdraví", který integruje všechny tři perspektivy: lidské zdraví, dobré životní podmínky zvířat a integritu životního prostředí. Krmivo pro vodní a hospodářská zvířata může být kontaminováno mykotoxiny a dopraveno do vodního ekosystému, čímž se uzavírá potravní řetězec a přístup k rybám.
Přítomnost mykotoxinů ve vodních ekosystémech představuje riziko jak pro životní prostředí, tak potenciálně prostřednictvím potravinového řetězce pro lidské zdraví. Studie provedená s beauvericinem (BEA), enniatinem A (ENN A) a ennitainem B (ENN B) jednotlivě a kombinovanou expozicí na počátečních vývojových stádiích dánia pruhovaného (Danio rerio) (embrya a larvy) odhalila zajímavé výsledky. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jsou tato stadia bezobratlých dobrými standardy pro ekotoxikologické testy a toxikologické studie, jako je vývojová a neurobehaviorální toxicita, kardiotoxicita, měření aktivace estrogenových receptorů. Účinky mykotoxinů na malé bezobratlé se mohou kaskádovitě šířit potravním řetězcem a ovlivnit ryby a potraviny vodního původu konzumované lidmi.
Mykotoxiny gliotoxin (GTX) a ochratoxin A (OTA) vykazovaly akutní toxicitu, ovlivňující srdeční frekvenci i reprodukci u D. magna. OTA vykazoval opožděnou toxicitu, takže srdeční frekvence zůstala neovlivněna, ale přímo změnila genovou expresi metabolismu xenobiotik, což negativně ovlivnilo růst a produkci potomků. V kombinaci GTX a OTA významně zvýšily úmrtnost při akutní i chronické expozici a zároveň snížily reprodukci a narušily genovou expresi. Tato zjištění zdůrazňují značná rizika pro životní prostředí a lidské zdraví.
Přestože je zvýšený zájem o program Jedno zdraví, který sbližuje tři body zdraví (zvířata, lidé a životní prostředí), dopad na drobné bezobratlé ve vodních ekosystémech ukazuje na nebezpečí, kterým mohou drobné druhy trpět s pokračováním v rybách a potravinách vodního původu pro spotřebitele. Z vědeckého hlediska vyžadují environmentální a ekologické dopady mykotoxinů ve vodních systémech naléhavé vyšetřování, ale co je nejdůležitější, přispěje to ke koordinaci Jednoho zdraví, jehož cílem je udržitelně vyvažovat a optimalizovat zdroje pro zdraví lidí, zvířat a ekosystémů.
Feed Strategy