Družstevníci v Živanicích dali zelenou mladému kolektivu vedoucích pracovníků, kteří pokračují v tradičním zaměření podniku – rostlinné výrobě, produkci mléka a výkrmu býků. Po rekonstrukci stájí, odvázání krav a optimalizaci výživy začala významně stoupat i užitkovost. Bilance živočišné výroby je i přes nízkou cenu mléka v kladných číslech.
Zemědělské a obchodní družstvo „Bratranců Veverkových“ Živanice, které najdeme v pardubickém kraji, má za sebou bohatou historii. JZD Živanice bylo založeno už v roce 1959. Po sloučení s několika místními družstvy dostalo název po známých vynálezcích ruchadla. V roce 1992 prošlo transformací, dnes má podle slov předsedy představenstva Víta Hejny 146 členů. Je plně zaměřeno na zemědělskou prvovýrobu.
Na písčitých polabských polích se prý dá s úspěchem pěstovat téměř vše, pokud tedy ve správný čas a dostatečně zaprší. ZOD Živanice dnes obdělává 1520 ha zemědělské půdy, převážná část je orná. Hlavními tržními plodinami jsou potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, tritikále, slunečnice a řepka. Významný podíl pěstovaných plodin je určen pro potřeby živočišné výroby – v uzavřeném obratu se zde chová 320 dojených krav a provozuje výkrm býků. Celkem s obnovou stáda je tedy na farmě 930 kusů českého strakatého skotu, toto plemeno družstvo chovalo již v dobách hluboké totality.
Celý článek najdete v NCH 12/2015