Dne 27. března 2021 vstoupilo v platnost nařízení Evropského parlamentu a Rady, které si klade za cíl zprůhlednit veřejnosti procesy, kterými je posuzováno riziko v potravinovém řetězci EU. Stalo se tak na základě tlaku občanských iniciativ a environmentálních skupin.
Nařízení (ES) č. 178/2002 definuje „analýzu rizika“ jako proces skládající se ze tří vzájemně propojených součástí: hodnocení rizika, řízení rizika a sdělování o riziku. Z hodnocení REFIT obecného potravinového práva (nařízení (ES) č. 178/2002) z roku 2018 vyplynulo, že sdělování o riziku se obecně nepovažuje za dostatečně účinné. To má dopad na důvěru spotřebitelů ve výsledky procesu analýzy rizika. Takovéto sdělování o riziku by mělo posílit důvěru občanů v to, že se analýza rizika opírá o cíl, jímž je zajištění vysoké úrovně ochrany lidského zdraví a zájmů spotřebitelů. Veřejnosti by měly být poskytnuty informace o tom, jak bylo dosaženo rozhodnutí týkajících se řízení rizika, které faktory kromě výsledků hodnocení rizika vzaly v úvahu osoby, jež provádějí hodnocení rizika, a jak byly tyto faktory vzájemně porovnány. Veřejnost vnímá rozdíl mezi nebezpečím a rizikem nejednoznačně, proto by se mělo zajistit, aby tento rozdíl široká veřejnost lépe chápala. Transparentnost procesu hodnocení rizika přispívá k tomu, že EFSA získává větší legitimitu v očích spotřebitelů a široké veřejnosti při plnění svého poslání, zvyšuje jejich důvěru v práci úřadu a zajišťuje, že úřad nese větší odpovědnost vůči občanům Unie v demokratickém systému. Veřejnost pociťuje jisté obavy ohledně toho, že hodnocení prováděné úřadem v rámci povolování se zakládá především na studiích poskytnutých výrobním odvětvím. Evropská občanská iniciativa nazvaná „Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy“ dále potvrdila obavy týkající se transparentnosti, pokud jde o studie zadávané výrobním odvětvím a předložené v rámci postupů povolování. Je proto nezbytné proaktivně posílit transparentnost hodnocení rizika. Je nesmírně důležité, aby úřad dohledával údaje v odborné literatuře, aby mohl zohlednit i jiné údaje a studie, které již existují a týkají se předmětu, který je mu předložen k hodnocení.
Josef Svoboda,
spolupracovník redakce
Kontakt: post4me@seznam.cz
Celý článek najdete v Krmivářství 3/2021.