U brojlerových kuřat byl zkoumán účinek doplnění huminové kyseliny do krmiva a jeho vliv na zdravotní stav, účinnost krmiv a růst.
Evropské právní předpisy zakázaly použití antibiotik jako růstového stimulátoru a k profylaktickým účelům, aby byla vyloučena křížová rezistence k antibiotikům, používaným k léčení zvířat. Postup ke zlepšení bezpečnosti potravin tak dal základ rozvoje nové strategie, vedoucí ke snížení rizika a ekonomického vlivu na onemocnění zažívání.
Jeden z hlavních problémů na drůbežích farmách se projevuje poruchami zažívání, zvláště v první fázi odchovu. Případy často doprovází vážné zhoršení hygienických podmínek a mnohdy zvýšené použití antibiotik, aby nedošlo k velkým ztrátám u zvířat. Ve studii s využitím různých krmných doplňků (probiotika, prebiotika, organické kyseliny, rostlinné výtažky ) u drůbeže byla věnována zvláštní pozornost vysoké citlivosti zvířat na trávící potíže.
Dekompozice organických látek
Při hledání přírodních řešení se projevilo jako zajímavé zkoušení huminových látek (huminové kyseliny a fulvokyseliny), které byly podávány do krmiva nebo napájecí vody. Huminové látky jsou skupinou sloučenin vznikajících rozkladem organické hmoty, zvláště rostlin. Mnoho studií a pokusů ukázalo na jejich schopnost inhibovat růst bakterií a hub (snižováním hladiny mykotoxinů v krmivu), redukovat stresové hormony a zlepšovat imunitní systém. Mají také protizánětlivé a antivirové vlastnosti, v neposlední řadě dovedou předcházet a léčit poruchy střevního traktu. Huminové látky také zvyšují výživnou hodnotu krmiv a využití stopových prvků s příznivými vlivy na růst a snížení úhynů.
Doc. Ing. Ladislav Slavík, CSc.