23.10.2001 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Udržet tempo se zvyšujícími se požadavky na kvalitu a čistotu mléka

Temelínské oblast je v posledních letech zásluhou dostavby a spouštění jaderné elektrárny jednou z nejmedializovanějších oblastí v České republice. Právě v okolí jaderné elektrárny v Temelíně hospodaří od roku 1985 po sloučení JZD Březí a JZD Temelín Výrobně obchodní družstvo Všemyslice.
Na farmě ve Lhotě pod Horami chovají v současné době 800 dojnic, z toho asi dvě třetiny červenostrakatých a zbytek černostrakatých. Z vazného ustájení, které tvoří zhruba polovinu kapacity kravínů přecházejí rekonstrukcemi na ustájení volné. Ve velkokapacitním teletníku je o v současné době odchováván 600 telat.

Před několika týdny jste zprovoznili zcela novou autotandemovou dojírnu 2x6 od společnosti Agromont Vimperk. Můžete čtenářům sdělit, jak provádíte čištění dojírny?
Ing. Věra Škodová, vedoucí VKK Lhota pod Horami:
„Čištění dojícího zařízení se provádí zcela automaticky dvakrát denně pomocí mycího a dezinfekčního automatu. Pro malý proplach studenou vodou před každým dojením používáme kyselý dezinfekční přípravek na bázi kyseliny peroctové. Pro čištění po každém dojení používáme vysoce kvalitní a spolehlivé čisticí prostředky, které nám umožní i za nízké koncentrace (do 0,5 %) a nižších výstupních teplot vody (40 °C) dosáhnout perfektního vyčištění. O tom ohledně mluví i parametry mléka: hodnoty CPM se běžně pohybují mezi 15 až 20 000.“

Jaké čistící a dezinfekční prostředky tedy používáte?
Ing. Pileček, vedoucí živočišné výroby: „Jak už jste slyšeli, klademe velký důraz na kvalitu čištění a dezinfekce. Již od roku 1994 používáme komplexní program hygieny dojení mero. Zpočátku na tuzemském trhu neexistovaly přípravky v dostatečné kvalitě s vysokou koncentrací a hlavně naprosto chyběl servis a péče o nás jakožto zákazníka. Samozřejmě s průběhem doby se situace i na našem trhu začala zlepšovat, ale nemáme jediný důvod proč měnit našeho současného dodavatele. Cena produktů značky mero je sice mírně vyšší než pár přípravků konkurence, ale riziko, že klesne kvalita mléka, je pro mě příliš vysoké. V konečném důsledku by nás několik korun na vstupu mohlo stát několik tisíc na výstupu. Nehledě na dokonalý bezplatný servis odborného poradce Sano, Ing. Václava Davida.“

Ing. Věra Škodová: „Současně s přípravky pro sanitaci dojicího zařízení jsme si oblíbili i úsporný přípravek na ošetření struků po dojení mero DIP, v současné době jako novinku mero DIP s ochranným filmem, který zvýšenou měrou působí proti původcům zánětlivých onemocnění vemene a přípravek pro ošetření paznehtů mero HUFSAN. Mero HUFSAN používáme především jako vodní lázeň a v akutních případech na dojírně nebo ve stájích jako přímou aplikaci ve vyšší koncentraci.“

Ing. Václav David, odborný poradce Sano:
„Požadavky na kvalitu a čistotu mléka se neustále zvyšují. Naším společným cílem je spokojenost zákazníků. Kvalita dodávaných výrobků společností Sano je dlouhodobě ověřena a spolehlivost a jistota bezplatného servisu a poradenství patří dnes už k samozřejmým službám poskytovaných společností Sano. Vedle výživy zvířat podle Sano konceptu nabízí Sano kompletní program výrobků pro bezpečnou hygienu stáje a péči o vemeno, kopyta a paznehty.“

Děkuji Vám za rozhovor.
Ing. Martin Kaas, České Sano

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down