Rostoucí poptávka po potravinách pro celosvětovou populaci, spolu s technologickým pokrokem a novými syntetickými agrochemikáliemi, vedly k intenzifikaci zemědělství s cílem maximalizovat produkci. Avšak po desetiletích intenzivního využívání půdy byla zaznamenána nejen degradace půdy, ale též pokles odolnosti rostlin a jejich výnosů. Je zřejmé, že zvyšování dávek hnojiv a pesticidů není udržitelnou cestou. Kudy se tedy vydat?
Vlastnosti půdy jsou jedním z klíčových faktorů pro růst a kvalitu porostu, včetně odolnosti vůči klimatickým změnám a extrémním výkyvům počasí, ale také ochrany vůči škodlivému hmyzu a patogenům. Podle docenta Benjamina Fuchse z oddělení biologické rozmanitosti na finské univerzitě v Turku se začalo teprve v posledních desetiletích více šířit povědomí o tom, že intenzivní zemědělství a agrochemické prostředky po určité době začnou působit proti původnímu účelu. Mnohé půdy jsou až příliš znečištěné pesticidy a zároveň extrémní povětrnostní jevy způsobují erozi půdy a ztráty živin. Mohlo by tedy omezení pesticidů, případně dalších agrochemikálií, a snížení intenzity hospodaření vést k opětovnému zvýšení výnosů a přispět ke zmírnění klimatických změn?
Zemědělsky využívané travní porosty na celém světě slouží jako pastviny či pro pěstování objemného krmiva, které se konzervuje v podobě sena a senáže. Trvalé travní porosty představují velkou část světové zemědělské půdy a mají poměrně velký potenciál pro zmírnění klimatické změny, a to díky schopnosti ukládat uhlík. Z tohoto pohledu může být pochopení vlivu znečištění půdy pesticidy a intenzivního hospodaření na omezení produktivity rostlin klíčem k optimalizaci zemědělství s efektivním využitím trvalých travních porostů, aby vše mohlo fungovat udržitelným a ekologicky šetrným způsobem.
Ve dvou studiích finští výzkumníci zjistili, že sekvestraci uhlíku a odolnost rostlin, stejně jako výnos píce, lze zvýšit pomocí několika zásadních úprav zemědělského managementu. Výsledky jim poskytly nápovědu k sestavení plánu na redukci pesticidní zátěže půdy, zmírnění klimatické změny a zároveň ke zlepšení výnosu píce na trvalých travních porostech.
Jednou z klíčových výzev výzkumu bylo najít praktické a udržitelné způsoby, jak zlepšit odolnost rostlin a zvýšit výnos, ale zároveň omezit emise uhlíku (CO2) zvýšením jeho sekvestrace v půdě. Vědci provedli dva nezávislé experimenty ve výzkumných zařízeních univerzity v Turku (Ruissalo Botanical Gardens), a to jak ve skleníku, tak v „běžných“ zahradních podmínkách. Ve výsledcích ukázali, že i při snížení intenzity a sečení na větší výšku došlo ke zvýšení celkového výnosu a rostliny měly bohatší kořenový systém, což poukázalo na lepší sekvestraci uhlíku.
Vzhledem k obrovskému množství pesticidů, které byly (a v některých místech stále ještě jsou) ročně aplikovány na zemědělskou půdu, vědci došli k závěru, že jejich negativní vliv na kvalitu půdy se stal hlavní příčinou omezeného růstu kořenů, nižší sekvestrace uhlíku a následně i redukované odolnosti a produktivity rostlin. Obě studie se přiklonily k tomu, že zmírnění změny klimatu pomocí optimalizace sekvestrace uhlíku v půdě by mělo být možné dosáhnout omezením pesticidů, následným lepším růstem kořenů a vyšší odolností rostlin. Autoři navrhli další, terénní studie, aby se pokusili svá zjištění ověřit ve větším měřítku.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!