21.11.2025 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukládání siláží do vaků a balíků

Silážování a senážování patří k nejčastějším způsobům konzervace a ukládání objemných krmiv. Objemné plodiny vrstvíme a dusáme v silážních žlabech. Zakládáme povrchové krechty nebo řezanku kukuřice a zavadlých pícnin lisujeme různými způsoby. Běžná je sklizeň hmoty trav a jetelovin do válcových a hranatých balíků. Nabízí se jak individuální ovíjení strečovou fólií, nebo existují technologie pro ovíjení teoreticky nekonečného počtu balíků do fólie. V našich podmínkách je poměrně časté lisování objemných krmiv do vaků.

Vaky se liší průměrem a délkou. Kromě objemných plodin se takto konzervuje drcené kukuřičné zrno, cukrovarské řízky nebo mláto. Některé lisy pro skladování ve vacích využijeme jak pro objemné materiály, tak další krmiva. Nabídka některých výrobců zahrnuje speciální modely pro skladování různých zrnin. Dané modely se často kombinují s drtícím nebo mačkacím zařízením. Různí výrobci se specializují na vývoj a výrobu technologií pro ukládání nejen senáže a siláže do válcových balíků. Tato technika na první pohled připomíná systémy pro lisování do vaků. 

Ukládání do vaků různých rozměrů

Technika pro lisování do vaků se nabízí jak v Evropě, tak zámoří. Vybrané modely se dodávají především na americkém trhu. Jde především o zástupce nejvyšších tříd osazených výkonnými šestiválcovými agregáty. Rovněž existují modely pro ukládání materiálu určeného ke kompostování a hovoříme de facto o mobilních kompostárnách. Z našeho úhlu pohledu se jedná o okrajovou záležitost. Nabídce výrobců dnes dominují zástupci s přímým tokem materiálu. Hmota postupuje kontinuálně a podélně příjmovým dopravníkem přes čechrací válce neboli rotory. Příčně uložený spirálový rotor zajišťuje postupné plnění vaku a lisování hmoty. Vybrané typy, zejména pro menší hospodářství a menší objemy produkce krmiv nejsou vybaveny příjmovým dopravníkem, nýbrž násypkou.

Ing. Filip Javorek,

Kontakt: filip.javorek@outlook.cz

Celý článek najdete v Našem chovu 11/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.