
Současný genetický potenciál prasat mění standardní přístupy k produkčním metodám. Jelikož prasnice se staly mnohem plodnější, významně se zvýšil celkový počet narozených a odstavených selat. Avšak zároveň to vedlo ke snížení průměrné porodní hmotnosti, vyššímu podílu menších selat, snížení příjmu mleziva na sele a zvýšení ztrát selat.
Vyšetření uhynulých selat na 1364 evropských farmách ukázalo, že 68 % selat uhynulo během prvních čtyř dnů života, 22 % mezi 5.–12. dnem a jen 10 % uhynulo mezi 13. dnem a odstavem (Volshøj, 2021). Téměř polovina ztrát byla způsobena zalehnutím (47 %), následovala slabá selata při narození (19 %) a hladovění (18 %).

Na základě analýz mnoha datových souborů bylo zjištěno, že jeden kilogram navíc ve věku šesti týdnů může vést k 2,5 až 3,5 kilogramům hmotnosti navíc v jatečné zralosti nebo ke zkrácení výkrmu o 3 až 4 dny. Pokud se to přepočte na ekonomickou hodnotu, bude to asi 1 až 3 eura za kilogram navíc, který se získá ve věku šesti týdnů (Decaluwe, 2021).
Ekonomická hodnota do značné míry závisí na cenách prasat a krmiv v dané době v konkrétním regionu, ale je jasné, že investice do raného života a optimalizace kvality selat do věku šesti týdnů vytváří potenciál nejen ve výkonnosti prasat, ale i v ziskovosti farem.
Prvních šest týdnů je zásadních v životě selete a během tohoto raného života existují dvě kritická přechodná období – peripartální (kolem porodu) a odstav.
Peripartální období je kritickým obdobím prasnice s mnoha proměnnými, které zahrnují ustájení, výživu, péči, metabolismus a hladiny hormonů. Důležité je zajištění správné přípravy prasnice před porodem a samotný porod, který má velký dopad na novorozená selata. Farmy čelí problémům s prasnicemi, které mají nedostatečný příjem krmiva, příliš pomalý nebo předčasný porod a nedostatečnou produkci mleziva a mléka.
Je třeba sledovat dobu potřebnou k porodu. Porod jednoho selete obvykle trvá 15–20 minut, což znamená, že porodní proces vrhu s 15 selaty by neměl trvat déle než 4,5–5 hodin. Tento čas umožňuje každému novorozenému seleti začít hledat cestu k mléčné žláze, aby získalo první krmivo, tj. mlezivo.

Jedním z hlavních parametrů použitých k odhadu kvality selat je porodní hmotnost. To je klíčové, protože výzkum ukazuje, že 100 gramů porodní hmotnosti navíc může vést k 200 gramům hmotnosti navíc při odstavu. Každý získaný gram porodní hmotnosti tedy nabízí větší šanci na vyšší celkovou produkci po celý život.
Porodní hmotnost selat významně ovlivňuje nejen přežití do odstavu, ale také jejich růst až do porážky. Výzkumy prokázaly, že selata s porodní hmotností nad 1 kg vykazují pravděpodobnost přežití 94 %, ve srovnání s 50 % pro selata s porodní hmotností pod 1 kg. Navíc selata s porodní hmotností 1,5 kg jsou průměrně o čtyři kilogramy těžší ve věku devíti týdnů a dosahují porážkovou hmotnost o týden dříve než selata o hmotnosti 1 kg při narození.
Analýzy růstových křivek selat během laktace ukazují, že dochází k odchylkám růstu již v prvním týdnu jejich života, i přesto že začínají se stejnou porodní hmotností.