Rodinná farma Františka Kejklíčka sídlí v Plotištích nad Labem nedaleko Hradce Králové. Na úrodných pozemcích Polabské nížiny hospodaří již od roku 1992. Historicky sahá zemědělská činnost do dob prapředků a dědí se z generace na generaci. Na pomyslné startovní čáře soukromého podnikání měli Kejklíčkovi tedy v zásobě dostatek znalostí a zkušeností.
Farma rodiny Kejklíčkových se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a kromě toho provozuje minimlékárnu a farmářský obchod.
Na polích o rozloze 250 hektarů, které obdělává rodinná farma, se kromě tradičních plodin, jako je potravinářská pšenice (70 ha), řepka (35 ha), cukrovka (45 ha), ječmen, mák, proso, krmná řepa, kukuřice (na siláž 13 ha, na zrno 10 ha) a vojtěška (10 ha), se pěstuje také cibule a konzumní brambory. Podle slov Ing. Romana Kejklíčka je posledním dvěma komoditám věnována největší pozornost.
Cibule se aktuálně pěstuje na 12 hektarech a brambory zaujímají dokonce plochu 45 ha. Sortiment tvoří zhruba patnáct odrůd brambor různých varných typů a sedm odrůd cibule (červená, žlutá, bílá). Podstatnou součástí je jejich skladování v termoskladu a celoroční distribuce baleného zboží.
Balení finálního produktu je v PE síti v rozmezí 1 až 25 kg s označením výrobku termoetiketou. Firma má zavedený systém HACCP a je zapojena do systému IPZ (integrovaná produkce zeleniny).
Podle slov Ing. Romana Kejklíčka se dříve na farmě pěstovalo i zelí, květák nebo celer. „Tyto plodiny ale vyžadují velký podíl ruční práce, a proto jsme od jejich výroby upustili,“ konstatuje farmář.
V Plotištích se aktuálně chová cca 50 krav převážně plemene holštýn a kříženek s průměrnou roční užitkovostí na úrovni 8000 kilogramů mléka. Dojí se dvakrát denně v rybinové dojírně s kapacitou 2 x 3 stání. Celkem zde najdeme 120 kusů skotu chovaného v systému uzavřeného obratu stáda.
Více informací si přečtete v Zemědělci v regionu pro Královéhradecký kraj
http://youtu.be/dNtmvItv7nY