06.06.2020 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vaječný žloutek – depo karotenoidů významných i pro lidskou výživu

Karotenoidy představují početnou skupinu rostlinných pigmentů, nově se uvádí až 670 různých druhů barviv. Člení se na: karoteny, což jsou uhlovodíky, a xantofyly, což jsou kyslíkaté sloučeniny odvozené od karotenů. Karotenoidy jsou syntetizovány bakteriemi, jednobuněčnými řasami i vyššími rostlinami a ukládány do buněčných stěn v květech, plodech a listech.

V listech jsou po dobu vegetace překryté dominantním pigmentem chlorofylem.  Koncem vegetačního období, kdy dochází k degradaci chlorofylu, se karotenoidy prezentují v celé své podzimní pestrobarevné škále od žluté, oranžové po červenou barvu. Jejich barvy se odvíjejí od řetězce konjugovaných dvojných vazeb v jejich struktuře. Tyto barvy pak nahrazují dosavadní převládající zeleň. S nadsázkou lze konstatovat, že bez karotenoidů by svět kolem nás byl nevýrazný, šedivý.

 

Význam karotenoidů pro živočichy

 

Živočichové karotenoidy syntetizovat nedovedou. Přijímají je v rostlinné potravě a jsou pro ně důležitým zdrojem vitaminů, protinádorových a imunomodulačních látek (Peters 2007). U ptáků je rovněž známá jejich depozice do ornamentů, které jsou markery zdravotního stavu sexuálního partnera. Nejvýznamnější je zapojení karotenoidů do antioxidačních procesů. Působí zde v synergii s vitaminy C a E.

Člověk karotenoidy získává nejen z rostlinné potravy, ale také z živočišných produktů, do nichž jsou v různé míře ukládány. Jedním z takových významných zdrojů je vaječný žloutek.

Karotenoidy vaječného žloutku a jejich fyziologické funkce

V našich předchozích pracích (Kotrbáček a kol. 2013, Hložková a kol. 2013) jsme zjistili, že z karotenoidů jsou deponovány do vaječných žloutků nosnic hlavně lutein a zeaxantin, a že jejich obsah výrazně stoupá po obohacení krmiva sladkovodní řasou chlorelou. Oba karotenoidy patří mezi žluté pigmenty xantofyly (z řeckého xanthos = žlutý). Ty sice nejsou prekurzory vitamínů, jsou však účinnými antioxidanty chránícími buňky před reaktivními formami kyslíku (ROS, reactive oxygen species).

 

Doc. Ing. Václav Kotrbáček, CSc.,

MVDr. Pavla Hamouzová, Ph.D.,

MVDr. Ivana Váňová, Ph.D.,

prof. MVDr. Jaroslav Doubek, CSc.

Fakulta veterinárního lékařství

VFU Brno

Kontakt: kotrbacekv@vfu.cz

Více v Našem chovu 6/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down