16.05.2024 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vědci navrhují ošetřovat severní pastviny roztoky jódu

Vědci z Petrohradského federálního výzkumného centra ruské akademie věd navrhli ošetřovat pastviny roztokem jódu. Předpokládá se, že tento přístup je primárně relevantní pro oblasti blízké polárnímu kruhu, kde půdy postrádají některé kritické složky potřebné k zajištění dostatečných výsledků krmení.

Vědci zjistili, že velká území v severním Rusku běžně využívaná jako pastviny se vyznačují relativně nízkým obsahem jódu. To je znepokojivé, protože jód má velký význam pro zvířata a lidi. Jeho nedostatek může vést k závažným onemocněním štítné žlázy, poruchám činnosti mozku a gastrointestinálního traktu, kardiovaskulárního a reprodukčního systému.

Kromě toho by u některých kategorií zákazníků mohla být vyšší poptávka po mléku a masných výrobcích obohacených jódem. Tyto produkty mohou přispívat k udržení normální funkce štítné žlázy, která je zásadní pro metabolismus, růst a vývoj, zejména u dětí a těhotných žen.

V živočišném průmyslu může nedostatek jódu, který často zůstává nepovšimnut, narušit výkonnost produkce, tvrdí vědci.

Vyvinuli jsme metodu pro zvýšení obsahu jódu v pícninách, které se aktivně pěstují v severozápadním Rusku: oves, vikev (hrách) a jetel,“ říká Polina Filippova, mladší výzkumník zapojený do projektu

Jód posílen 5-9krát

Během experimentu se obsah jódu na několika pastvinách zvýšil 5 až 9krát. Vědci však neřekli nic o tom, jak to nakonec ovlivnilo efektivitu výroby.

Vědci připravili roztok jódu s použitím 16 g solí jódu na 10 litrů vody. Odhadli, že nejlepší spotřeba pracovního roztoku byla 300 l na ha.

Zvýšení hladiny jódu v mase a mléce

Následné studie ukázaly, že tato technologie také vedla ke zvýšení hladiny jódu v produkci masa a mléka. „Náš přístup mohou snadno využít zemědělské společnosti nebo zemědělci na severozápadě a dalších oblastech země s podobnými klimatickými a půdními podmínkami. Nevyžaduje složité vybavení, ale může výrazně zvýšit produktivitu pícnin. Hlavním úkolem je zde použít roztok s požadovanou koncentrací jódu na základě našich doporučení, protože přebytek může být pro rostliny toxický,“ vysvětlila vědkyně.

Zdroj: All About Feed

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down