Rostoucí světová populace, zvýšená poptávka po potravinách živočišného původu zvyšují zájem o nalezení alternativních zdrojů bílkovin, které by nahradily sójovou moučku ve výživě přežvýkavců. Mnoho vedlejších produktů obsahujících velké množství živin a bioaktivních sloučenin s různými přínosy pro zdraví se vyrábí a vyhazuje každý rok z potravinářského průmyslu.
Vedlejší produkty z olejnatých semen, včetně za studena lisovaných pokrutin z olejnatých semen, představují dobrý alternativní zdroj bílkovin, který pokryje rostoucí celosvětovou poptávku po bílkovinných potravinách.
Za studena lisované olejnaté pokrutiny
Olejnatá semena zahrnují řepku, slunečnici, lněné semínko, lnička, kokos, bavlnu, dýni a konopné semínko. Výlisky olejnatých semen jsou vedlejší produkty po odstranění větší části oleje z olejnatých semen metodou mechanického lisování. Mechanické lisování bez použití tepla má za následek za studena lisované olejnaté pokrutiny, což je levný, snadný a rychlý proces získávání krmiv z malého množství surovin. Za studena lisované olejnaté pokrutiny jsou bohaté na vlákninu, zbytkové oleje a esenciální mastné kyseliny, ale obsahují nižší obsah bílkovin než konvenčně extrahovaná krmiva.
Dopad na trávení a růst
Slunečnicové pokrutiny lisované za studena: změní mikrobiální fermentační vzorec bachoru směrem k nižšímu acetátu a vyššímu podílu propionátu, sníží celkovou produkci těkavých mastných kyselin a metanu a množství sušiny, organické hmoty, hrubého proteinu, neutrálních detergentních vláknin a redukuje podíl vlákniny z kyselých detergentů. Řepkové pokrutiny lisované za studena snižují celkové nasycené mastné kyseliny v bachoru a zvyšují obsah kyseliny vakcinové. Konopné pokrutiny lisované za studena snižují střevní stravitelnost bílkovin v těchto pokrutinách, což z něj činí špatný doplněk bílkovin. Lničkové za studena lisované pokrutiny jsou vynikajícím zdrojem bílkovin než slunečnicová moučka nebo koprová (kokosová) moučka díky vysokému obsahu bachorově rozložitelných bílkovin a vysoké stravitelnosti organické hmoty. Řepkové, konopné semínko a za studena lisované pokrutiny nemají jalovic a jehňat škodlivý vliv na růstovou výkonnost, což otevírá nové možnosti jejich využití. Příjem sušiny se zvyšuje u telat krmených konopnými semínky lisovanými za studena ve srovnání se sójovou moučkou.
Dopad na produkci mléka
Doplnění řepky, konopného semínka a lněného semínka lisovaných za studena zvyšuje nádoj mléka u krav. Nahrazení tepelně hydratované řepky lněnými za studena lisovanými pokrutinami v travní siláži však snižuje produkci mléka kvůli mírně vyššímu obsahu lipidů ve lněném semeni, rozdílům ve složení mastných kyselin a profilu aminokyselin, rozsáhlejší bachorové rozložitelnosti lněného semene a antinutričním faktorům. Dieta doplněná o lněné pokrutiny snižuje mléčnou užitkovost krav. Doplnění konopných pokrutin lisovaných za studena zvyšuje produkci kozího mléka. Přidání olejnatých pokrutin snižuje obsah mléčných bílkovin i tuku u dojnic v důsledku ředicího účinku.
Dopad na profil mastných kyselin v mléce
Doplnění za studena lisovaných olejnatých pokrutin ovlivňuje proces biohydrogenace bachoru a mění profil mastných kyselin v mléce. Doplnění pokrutin řepkových a z lněného semínka snižuje obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin v kravském mléce. Postupným nahrazováním tepelně ošetřené řepky lněným semínkem se zvyšují nasycené mastné kyseliny v kravském mléce. Dávka krav doplněná o řepkové, lněné, slunečnicové a za studena lisované pokrutiny s lničkou zvyšují konjugovanou kyselinu linolenovou a kyselinu vakcinovou v mléce. Lněné a dýňové pokrutiny udena zvyšují konjugovanou kyselinu linolenovou a kyselinu vakcinovou u v kozím mléce. Konopné semínko je přírodní antioxidant zabraňující oxidaci lipidů v syrovém mléce a doplňování krmiva konopnými semínky lisovanými za studena zvyšuje obsah α-tokoferolu v ovčím mléce.
Dopad na profil mastných kyselin v mase
Dodání 30 % řepkových za studena lisovaných pokrutin do krmiva krav zvyšuje polynenasycené mastné kyseliny a konjugovanou kyselinu linolenovou v mase. Konopná semena lisovaná za studena zlepšuje profil mastných kyselin ve svalu longissimus dorsi zvýšeným obsahem konjugované kyseliny linolenové, kyseliny vakcinové a mononenasycených mastných kyselin. Doplnění krmiva jehňat konopnými pokrutinami lisovanými za studena zvyšuje obsah polynenasycených mastných kyselin v mase.
Závěrem
Za studena lisované pokrutiny z olejnatých semen, které obsahují velké množství vedlejších produktů ropného průmyslu, jsou slibnými udržitelnými krmnými doplňky, které mohou nahradit konvenčně používané zdroje bílkovin ve výživě přežvýkavců. Antinutriční sloučeniny však mohou omezit příjem krmiva a využití živin, čímž se omezuje zahrnutí za studena lisovaných olejnatých pokrutin do krmných směsí.
AllAbout Feed
Více informaci o udržitelném zemědělství na trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz