Ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství, v. v. i., v Brně Medlánkách probíhala jako každoročně v lednu (20.-21. 1.) dvoudenní veřejná rozprava k projednání využití institucionální podpory Ministerstva zemědělství na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace a projektů Národní agentury pro zemědělský výzkum MZe řešených v roce 2019.
Projekt Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace (DKRVO) je pětiletý (2018–2022) a jeho řešitelem je MVDr. Martin Faldyna, Ph.D. Hlavními aktivitami jsou produkce výsledků a výstupů, tedy publikací v impaktovaných časopisech a aplikovaných výsledků. Dále to je transfer informací formou publikací v časopisech určených pro zemědělskou a veterinární odbornou veřejnost nebo formou přednáškové a poradenské činnosti. Celý projekt zahrnoval sedmnáct výzkumných záměrů rozdělených na aktivity (celkem 79).
Výzkumnými záměry byly: VZ001 Nemoci drůbeže, VZ002 Nemoci přežvýkavců, Z003 Nemoci prasat, VZ004 Nemoci ryb a včel, VZ005 Zoonózy virového původu, VZ006 Zoonózy bakteriálního původu, VZ007 Nemoci zvířat bakteriálního původu, VZ008 Antimikrobiální rezistence bakteriálních původců onemocnění, VZ009 Produkční a preventivní medicína, VZ010 Mikrobiologická bezpečnost potravin a krmiv, VZ011 Falšování potravin a krmiv, VZ012 Genové mapy – chromozomy, VZ013 Vývoj embryí a jejich poruchy, VZ014 Optimalizace vývoje embryí skotu in vitro, VZ015 Mechanismy působení kontaminantů životního prostředí a dietárních látek a hodnocení jejich rizika
VZ016 Farmakologie, imunoterapie a nanotoxikologie, VZ017 Národní program udržitelnosti. Na vědecké a výzkumné činnosti se podílelo 315 zaměstnanců a publikační činnost za rok 2019 značně překročila původní plán.
Představení dalších
Mgr. Iva Slaná, Ph.D., je řešitelkou výzkumného projektu podporovaného NAZV s názvem Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu. Rok 2019 byl již druhým rokem řešení a výzkum bude ukončen v roce 2022. Cílem projektu byl vývoj MOL-PCR pro detekci a typizaci patogenů v potravinách určených k přímé spotřebě a vodě, dále validace MOL-PCR a transfer výsledků projektu.
Vloni s řešením pětiletého projektu Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků začal tým, který vedla doc. MVDr. Renáta Karpíšková, Ph.D. Cílem projektu je získat komplexní poznatky o výskytu, odolnosti a možnostech eliminace perzistentních původců alimentárních onemocnění a hygienických indikátorů z potravinářských provozů. Byla nalezena Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a testovala se možnost výskytu perzistentních kmenů u výrobců potravin.
MVDr. Martin Faldyna, Ph.D., se s kolegy věnoval metabolomice steroidních hormonů s výrazným anabolickým účinkem jako základu pro nové analytické kontrolní metodiky určené pro prokazování praktik zneužívání zakázaných substancí ve výkrmu hospodářských zvířat.
Tříletý projekt v roce 2019 zahájila Mgr. Petra Vašíčková, Ph.D., a týkal se viru afrického moru prasat v mase a masných výrobcích a metod detekce a studia perzistence. Africkým morem prasat se zabýval také projekt řešitelky RNDr. Jany Prodělalové, Ph.D. Název projektu zní Africký mor prasat v České republice: studium molekulární epizootologie a biologických vlastností tuzemských izolátů viru.*
Podrobněji v týdeníku Zemědělec a časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!