Jak na kvalitní kukuřičnou siláž a tepelný stres dojnic?
Série letních seminářů pořádaná firmou SCHAUMANN ČR s.r.o. v rámci poradenství pro Q CZ ve spolupráci se Zemědělským svazem ČR, ČTPZ a FarmVet s.r.o. s podtitulem Siláže a tepelný stres dojnic 2019 byla zahájena 24. července v Choťovicích v hotelu Na farmě. Celé dopoledne horkého dne bylo věnováno přednáškám o stavu siláží z loňského roku, o využití konzervantů při silážování i o vlivu sklizně na kvalitu kukuřičných siláží.
Přednášky zahájil MVDr. Tomáš Mitrík, Ph.D. (FeedLab s. r. o.), odborník na výživu skotu a silážování. Popsal své zkušenosti se stavem kukuřičných siláží vyrobených v roce 2018 a to, jak se mohou v současné situaci uplatnit. Doporučil monitorovat stav porostu a určit optimální dobu sklizně a odesílt vzorky na rozbor do laboratoře.
Druhá přednáška se týkala prevence tepelného stresu u dojnic. Přednášel Dr. Israel Flamenbaum, světově proslulý odborník na ochlazení krav. Již čtyřiačtyřicetet se věnuje plánování stájí a farem s důrazem na zmírnění tepelného stresu. Je soukromým konzultantem (Cow Cooling Solutions Ltd.) a cestuje po celém světě a přednáší a pomáhá farmářům, chovatelům dojnic. V přednášce se věnoval ekonomickým aspektům letního tepelného stresu a chlazení dojnic. Popsal fyziologii dojnic z hlediska nutnosti je ochlazovat, uvedl příklady ze zahraničí, ale také komentoval případy českých mléčných farem.
Překladu prezentace a tlumočení se ujal MVDr. Jiří Davídek, praktický veterinární lékař (FarmVet s. r. o.).
Po přestávce přednášel Ing. Dušan Kořínek, Ph.D., (SCHAUMANN ČR s. r. o.) a vysvětlil, jaké výhody z hlediska fermentace, aerobní stabilit a kvality výsledné siláže má použití speciálních konzervantů pro kukuřičné siláže a jak fungují.
Poslední přednášku si připravil Marek Fikejs (STROM CZ produktový manažer samochodné řezačky JOHN DEERE) a zevrubně popsal jak správně nastavit samochodnou řezačku, aby se pozitivně ovlivnil výsledek silážování. Popsal také časté chyby během sklizně v souvislosti s nastavením řezačky, jejich odstranění a řešení provozních problémů. Zmínil se také o možnosti využít zjitřování mnoha znaků silážované hmoty pomocí přístroje NIR-S upevněného přímo na komín řezačky.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!