Profesor Michael Hutjens ze Spojených států amerických je uznávaným odborníkem na chov dojeného skotu. Čas od času navštíví i Českou republiku, aby se s chovateli podělil o nejnovější poznatky z tohoto oboru.
Tak tomu bylo i v tomto týdnu, kdy Mike Hutjens přijel na pozvání firmy Sano do brněnského hotelu Voroněž.
Celkem byla na programu čtyři témata. V prvním z nich se přednášející věnoval otázce strategie krmení dojnic při snižujících se výkupních cenách mléka. Podle jeho slov určuje cenu mléka obsah mléčné bílkoviny, proto se musí chovatel zaměřit na jeho zvýšení. Zároveň musí dodržet kvalitu mléka a minimální počet somatických buněk. Při denní užitkovosti vyšší než 30 litrů doporučuje vyvažovat krmnou dávku pomocí aminokyselin. A stěžejní je podle jeho názoru naplno využívat genetický potenciál celého stáda.*
Více si přečtete v Zemědělci.