Na silážním tradičním semináři firem Hansa, obchodní s. r. o. a Mikrop Čebín a. s. si zahraniční host Gordon Marley (technical support manager Sill-All, Velká Británie) připravil přednášku na téma objemná krmiva očima zootechnika. Známou pravdou je, že čím větší je kvalita siláže, tím menší jsou náklady na jadrná krmiva nebo dokonce na nákup objemného krmiva a obecně i vyšší užitkovost zvířat.
Gordon Marley řekl mimo jiné, že kvalita siláže určuje ziskovost farmy a problémy se silážemi se mohou přenášet z roku na rok. Při silážování je třeba mít pod kontrolou obsah vzduchu a mikrobiologii. Klíčem k úspěchu je čistý silážní žlab, a to celý prostor i podlaha. Podle přednášejících jsou zásadním problémem boční stěny silážních žlabů, protože poškozenými proniká vzduch do siláží.
Přítomnost vzduchu vede k problémům. Zastaví se fermentace, což vede k nestabilnímu
pH v určitých místech siláže a dojde k namnožení nežádoucích mikroorganismů, plísní produkujících toxiny. Dochází samozřejmě ke ztrátám sušiny, energie a k poklesu stravitelnosti. Přednášející potom popsal účinnost jednotlivých typů fólií, které se na zakrytí siláží používají.
Faktory, které ovlivňují kvalitu siláže, její stravitelnost, jsou datum sklizně plodiny, výška sečení, resp. strniště, použití biologických konzervantů, typ plastové plachty a fólie, skladování siláže, ale také její vybírání pro krmení.
Pod kontrolou je třeba mít ztráty aerobní zamezením přístupu vzduchu, ztráty na poli dobrým zvládnutím sklizně, ztrátám při plnění jámy se zamezí správným postupem, správná sušina silážované hmoty zabrání ztrátám silážní sušiny a ztráty při vlastní fermentaci se dají snížit použitím inokulantu. Přednášející doplnil, že siláž se zahřívá v důsledku množení kvasinek a ty se množí proto, že se do špatně udržovaného čela siláže dostává vzduch. Je třeba omezit zahřívání siláže nebo použít inokulant, jenž ovlivní mikrobiální složení siláže.
V závěru přednášky se Gordon Marley věnoval změnám klimatu. V důsledku globálního oteplování mohou stoupat i teploty siláží podle teploty dne sklizně a navážení hmoty do silážní jámy (až nad 40°C). Proto mohou být skupiny přirozených fermentačních bakterií a bakterií v silážním inokulantu (rod Lactobacillus) usmrceny dříve než začnou pracovat. Podle přednášejícího dokáže produkt Sil-All pomoci s výrobou siláže a fermentací.
Při krmení zvířat se má vybírat jen takové množství siláže, které bude hned zkrmeno, pro vybírání je nejlepší používat frézu a pokud se krmivo převáží na větší vzdálenost, je dobré ho zakrýt silážní plachtou pro zamezení přístupu vzduchu.*
Podrobněji v časopisech Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!