21.02.2018 | 05:02
Autor:
Kategorie:

Jak vyrobit kvalitní siláže?

Na silážním tradičním semináři firem Hansa, obchodní s. r. o. a Mikrop Čebín a. s. si zahraniční host Gordon Marley (technical support manager Sill-All, Velká Británie) připravil přednášku na téma objemná krmiva očima zootechnika. Známou pravdou je, že čím větší je kvalita siláže, tím menší jsou náklady na jadrná krmiva nebo dokonce na nákup objemného krmiva a obecně i vyšší užitkovost zvířat.

Gordon Marley řekl mimo jiné, že kvalita siláže určuje ziskovost farmy a problémy se silážemi se mohou přenášet z roku na rok. Při silážování je třeba mít pod kontrolou obsah vzduchu a mikrobiologii. Klíčem k úspěchu je čistý silážní žlab, a to celý prostor i podlaha. Podle přednášejících jsou zásadním problémem boční stěny silážních žlabů, protože poškozenými proniká vzduch do siláží.

Přítomnost vzduchu vede k problémům. Zastaví se fermentace, což vede k nestabilnímu
pH v určitých místech siláže a dojde k namnožení nežádoucích mikroorganismů, plísní produkujících toxiny. Dochází samozřejmě ke ztrátám sušiny, energie a k poklesu stravitelnosti. Přednášející potom popsal účinnost jednotlivých typů fólií, které se na zakrytí siláží používají.

Faktory, které ovlivňují kvalitu siláže, její stravitelnost, jsou datum sklizně plodiny, výška sečení, resp. strniště, použití biologických konzervantů, typ plastové plachty a fólie, skladování siláže, ale také její vybírání pro krmení.

Pod kontrolou je třeba mít ztráty aerobní zamezením přístupu vzduchu, ztráty na poli dobrým zvládnutím sklizně, ztrátám při plnění jámy se zamezí správným postupem, správná sušina silážované hmoty zabrání ztrátám silážní sušiny a ztráty při vlastní fermentaci se dají snížit použitím inokulantu. Přednášející doplnil, že siláž se zahřívá v důsledku množení kvasinek a ty se množí proto, že se do špatně udržovaného čela siláže dostává vzduch. Je třeba omezit zahřívání siláže nebo použít inokulant, jenž ovlivní mikrobiální složení siláže.

V závěru přednášky se Gordon Marley věnoval změnám klimatu. V důsledku globálního oteplování mohou stoupat i teploty siláží podle teploty dne sklizně a navážení hmoty do silážní jámy (až nad 40°C). Proto mohou být skupiny přirozených fermentačních bakterií a bakterií v silážním inokulantu (rod Lactobacillus) usmrceny dříve než začnou pracovat. Podle přednášejícího dokáže produkt Sil-All pomoci s výrobou siláže a fermentací.

Při krmení zvířat se má vybírat jen takové množství siláže, které bude hned zkrmeno, pro vybírání je nejlepší používat frézu a pokud se krmivo převáží na větší vzdálenost, je dobré ho zakrýt silážní plachtou pro zamezení přístupu vzduchu.*

Podrobněji v časopisech Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down