Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Vědeckým výborem výživy zvířat a Komisí výživy odboru živočišné výroby ČAZV uspořádal ve středu pětadvacátého září konferenci na téma aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2019. Společným tématem všech přednášek bylo využití lupiny ve výživě zvířat a její vliv na kvalitu produktů.
Jako první vystoupil se svou prezentací zástupce Ministerstva zemědělství Ing. Petr Beneš a mluvil o cizorodých látkách v krmivech a jejich zjišťování ze strany ÚKZÚZ a SVS.
Druhou přednášku si připravila Ing. Radmila Dostálová (Agritec Plant Research, s. r. o., Šumperk) a mluvila o perspektivách pěstování a využití luskovin u nás. Doplnila, že nejrozšířenější z nich je sója, která se celosvětově pěstuje na ploše 120 milionů ha s roční produkcí více než 230 milionů tun. Druhá nejrozšířenější luskovina je fazol, třetí cizrna, dále bob. Lupiny se pěstuje nejvíce v Austrálii, Německu a Polsku. Podle výsledků domácích i zahraničních prací je možné nahradit dováženo sóju ve směsích pro monogastry nahradit domácími luskovinami (hrách, lupina, bob).
O zdravotním stavu luskovin a možnostech jejich ochrany mluvila Ing. Eliška Ondráčková (Agritec Plant Research, s. r. o., Šumperk). Důležitými faktory ovlivňujícími výskyt chorob jsou kvalita osiva, kvalita půdy, hloubka setí, hustota porostu, hnojení a agrotechnika. Přednášející popisovala jednotlivé možné choroby luskovin (strupovitost, antrakóza, peronospora, padlí hrachové, plíseň šedá) a jejich prevenci a ošetření.
Dalších dvou prezentací se ujala prof. Ing. Eva Straková, Ph.D. (VFU Brno) a popsala výsledky projektů NAZV MZe týkající se produkce zelené hmoty a semene u vybraných odrůd lupiny bílé (Amiga, Dieta, Zulika) a dodala, že lupinová semena jsou pro výživu zvířat významným zdrojem nejen hrubého proteinu, ale i aminokyselin. Nejvíce zastoupenou aminokyselinou je arginin a limitující je metionin. Jako perspektivní odrůda se po testech jevila odrůda Zulika. Má vysoké hektarové výnosy, má v semeni nejvíce hrubého proteinu a aminokyselin.
Ekonomický efekt podávání krmných směsí s obsahem lupinového šrotu u drůbeže. Krmnou směs testovali ve velkých chovech drůbeže a do KS přidávali 5%, 13% a 16% lupinového šrotu. V roce 2015 se testovaly čtyři turnusy a v testu s lupinou bylo 240 000 kuřat (kontrola 2285 000), roku 2016 v pěti turnusech to bylo 273 000 kuřat (kontrola 287 000) a v roce 2018 bylo v šesti turnusech 339 00 kuřat (347 000). Celkem testem s lupinou prošlo 852 000 kuřat (kontrola 862000). Výsledný ekonomický efekt při zařazení lupiny bílé ve směsích pro brojlery BR1 – BR3 při započítání vyšší jatečné hmotnosti kuřat, nižší spotřebě krmiva nižším úhynu, ale dražších KS byl celkový přínos (roky 2015, 2016 a 2018) za turnus 126 238 Kč a za rok potom 883 665 Kč.
Poslední přednášku o krmení brojlerových králíků doplňkem lupinových zrn si připravil doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D. Přednášející dospěl k závěru, že lupinu bílou lze doporučit pro krmné směsi králíků s cílem podpory dostupnosti mateřského mléka pro králíčata zvýšením jeho kvality i množství a také kvality masa, ale i zvýšením rezistence vykrmovaných králíků k patologickým problémům trávicího traktu.*
Podrobněji v časopisu Náš chov 11/2019 a týdeníku Zemědělec.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!