27.05.2019 | 01:05
Autor:
Kategorie:

Na normandské farmě v Čabové

Chovatelé normandského skotu na Biofarmě a Statku Zaoral u Moravského Berouna hospodaří ekologicky zhruba na 180 ha půdy. Pozemky leží v nadmořské výšce 500 až 650 m. Zhruba před dvaceti lety celou plochu zatravnili, aby mohli zvířata pást a vyrábět pro ně senáže a seno.

V roce 2011 začali Zaoralovi (Petr a Alena Zaoralovi) hospodařit v režimu ekologického zemědělství. Také z tohoto důvodu změnili původní plemennou skladbu a přešli na chov normandského skotu. Krávy jsou velmi klidné, mají nižší mléčnou užitkovost, ale díky vyššímu obsahu mléčných složek je při jeho zpracování na sýry vyšší výtěžnost. V Čabové  dostanete nejen sýry, ale  také prodávají mléko, a to biomléko, ve vlastním mléčném automatu. V malé domácí mlékárně vyrábí čerstvé i přírodní sýry mnoha druhů.

Stáj je modernizovaná, k dojení se používá robot a využívá se selekčních branek. Krávy se postupně po zimě na pastvu navykají a později tam zůstávají i přes noc a vrací se jen na dojení. Normandské plemenice jsou velmi kontaktní zvířata, jak jsme se přesvědčili na vlastní kůži, jsou velmi klidné a učenlivé. Právě tyto vlastnosti pomohli vodičům (i malému Pepíčkovi Zaoralovi a jeho kamarádovi Matěji Sedláčkovi) při přípravě a vyuce  telat, jalovic i krav na letošní přehlídku v Brně.*

Podrobněji v časopisu Náš cho 7/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down