18.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:

O kvalitě a výnosech pícnin a suchu

Jednou z konferencí, které byly součástí programu veletrhu Animal Tech letos v Brně, byla ta s tématem Produkce a kvalita pícnin v období sucha. Přednášky proběhly v pavilonu P, v místnosti P4 v pátek 12. května. Na pořádání konference se podílely Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií – Rostliny pro budoucnost, Výzkumný stav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko, AgroDigest s. r. o. a Mendelova univerzita v Brně.

Konferenci zahájil RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., (VÚP Troubsko) a první přednášky se ujal doc. Ing. Josef Hakl, Ph.D., z ČZU v Praze. Téma jeho prezentace se týkalo výběru pícnin a technologií pro suché podmínky. Ing. Tomáš Středa, Ph.D., (Mendelova univerzita v Brně) se věnoval šlechtění rostlin pro zmírnění dopadu sucha. Méně známé druhy motýlokvětých pícnin pro suché podmínky popsal Ing. Jan Pelikán, CSc., (VÚP Troubsko) a Ing. Martin Lošák  (OSEVA vývoj a výzkum, s. r. o., Zubří) minoritní druhy trav  pro  stejné podmínky.

S výsledky novošlechtění trav pro sušší oblasti seznámil posluchače Ing. Ivan Houdek (DLF Hladké Životice).

Po přestávce se doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D., (Mendelova univerzita v Brně) věnoval vlivu sucha na produkční kvalitu pícnin. Konkrétní výsledky za suchý rok 2015 popsal Ing. František Mikyska (Agrokonzulta Žamberk spol. s r.o.) a uvedl zjištěné obsahy živin v pícninách. Na tematiku vlivu sucha na obsah živin v jednotlivých druzích pícnin se zaměřil Dr. Ing. Jiří Třináctý (AgroDiges,t s. r. o., Pohořelice) a popsal i cornellský systém hodnocení stravitelnosti vlákniny.

Před závěrem konference se rozproudila živá diskuse.

S dalšími informacemi o uvedené problematice bude možné se dále seznámit na akci: Cornellský systém ve výživě dojnic a hodnocení kukuřičných hybridů (Pohořelice, 22. 8. 2017).*

 Podrobnější informace v časopisu Náš chov, Krmivářství a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down