Prvního února letošního roku pořádala společnost Bioferm CZ seminář s názvem Konzervace krmiv 2018 na obvyklém místě v Kurdějově nedaleko Hustopečí. Přednášky si připravili jak čeští odborníci, tak host ze zahraničí.
Zahájení se ujal RNDr. Lubomir Borovan z pořádající společnosti, jenž řídil i program semináře. První přednáška Ing. Františka Mikysky (Agrokonzulta Žamberk) se týkala hodnocení objemných krmiv ze sklizně loňského roku a jejich zdravotní nezávadnosti. Řekl mimo jiné, že na využití tí přijatých živin v bachoru se podílí mnoho faktorů. Důležitým faktorem krmné dávky je produkční účinnost objemných krmiv, která je ovlivněna ročníkem (vliv klimatu), fenofází sklizně, dodržením technologie sklizně a silážování a správným složením krmné dávky. Na snižování produkční účinnosti se ve značné míře podílí zdravotní závadnost především objemných krmiv. Jsou dva základní problémy ve zdravotní nezávadnosti objemných krmiv, a to plísně a mykotoxiny, které negativně ovlivňují činnost bachorové mikroflóry a zároveň se podílejí na snížení příjmu krmné dávky, a dále je to technologická kázeň při silážování. Agrokonzulta Žamberk, spol. s r. o., od roku 1997 statisticky vyhodnocuje a porovnává kvalitu objemných krmiv za poslední rok s jednotlivými uplynulými ročníky. V databance krmiv bylo do konce roku 2017 shromážděno 88 714 rozborů krmiv. Prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. (Mendelova univerzita Brno) ve své prezentaci popsal trendy ve výživě vysokoužitkových dojnic. Zmínil se o tom, že trh vyžaduje tzv. biovýrobky, nicméně skot funguje jako biochemická laboratoř a my bychom jí chtěli diktovat metabolické funkce nejen podle vědeckých poznatků, ale podle víry těch, kteří jsou zpracováni „správnou propagandou“. Na výrobu krmiv pro přežvýkavce se podle přednášejícího hledí novým způsobem. Výroba živin z hektaru se dá vyjádřit jako produkce zelené hmoty, produkce konzervované hmoty a jako produkce zkrmené hmoty. K tomu se musí počítat s různými ztrátami při sklizni, skladování, fermentaci, přepravě apod. Dále se přednášející zmínil také o různých novinkách ve sklizni či krmení dojnic, jako je pojízdná laboratoř NIR, systém SCIO Reveal firmy Cargill (spojení NIRS a molekulární analýzy krmiv přímo ve žlabu aplikací v mobilním telefonu), microarray (technologie umožňující molekulárně-biologické analýzy exprese genů ovlivněnou výživou), nanomateriály, somatotropin ve výživě dojnic a dalších.
To, jakým způsobem ovlivní postupy při silážování variabilitu kvality čela siláže při jejím vybírání, vysvětlil host z Velké Británie David Davis (Silage Solutions Ltd.). Uvedl, že je velmi důležité si při silážování dát velký pozor na dobré utěsnění bočních stěn siláže a jejího povrchu. Je nutné se zbavit kyslíku v silážované hmotě okamžitým udusáním a rychlým uzavřením siláže, aby se vytlačený vzduch nedostal zpět do hmoty. Kvalita silážovaného materiálu je dána sklizní při kvalitě píce, která je nejlepší pro zvířata. Proměnlivost kvality přitom dále závisí na postupu silážování, ale samozřejmě i na kvalitě porostu na poli. Přednášku doplnil příklady z pozorování na třech různých farmách ve Velké Británii.
Kompletnímu programu konzervace a využití portfolia produktů firmy Bioferm se věnovali Aurel Miklošík a Ing. Zdeněk Štokr.*
Podrobněji v časopisu Krmivářství, Náš chov a týdeníku Zemědělec.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!