Nadnárodní společnost GEA již před několika lety uvedla do provozu plně automatizovanou rotační robotickou dojírnu s označením Dairy ProQ. V Německu vlastní toto zařízení zatím osm podniků, my jsme navštívili dva z nich, které leží nedaleko českých hranic.
„Dříve jsme 20 let dojili na kruhové dojíně Westfalia o 27 dojicích místech. Průchodnost byla asi 90 krav za hodinu. Dva dojiči, jeden nahaněč a jeden zootechnik dojili dvakrát denně 8,5 až 10,5 hodin. V současnosti se krávy dojí třikrát denně a celou dojírnu obsluhuje jeden operátor. Stájník zatím upravuje boxová lože a pouští jednotlivé skupiny.“
Každé jednotlivé stání na rotační dojírně má svoji vlastní robotickou jednotku, která zajišťuje plnou automatizaci celého dojicího procesu. Příprava mléčné žlázy na dojení (zahrnující čištění, dezinfekci a stimulaci), vlastní dojení a následná dezinfekce po dojení probíhá uvnitř strukové návlečky, a to všechno díky jednomu zařízení.
Výhody investice do inovativního robotického zařízení GEA DairyPro Q:
- "Kvalitní dojení se podepsalo na lepším zdravotním stavu vemene a celkovém welfare – lidé nemají snahu zvířata nikam nahánět, snížil se stres, zvýšil klid.
- Zaznamenali jsme lepší kvalitu mléka.
- Zvýšila se bezpečnost práce a snížila pracovní zátěž pro lidi.
- Kdybychom měli konvenční dojírnu, potřebovali bychom o čtyři pracovníky více.
- Optimalizovala se spotřeba dezinfekčních prostředků.
- Předpokládáme, že se sníží spotřeba vody a elektřiny, zatím nemáme vyhodnoceno.
- Oproti původně plánované investici do šedesátimístné kruhové dojírny se rozdíl v ceně zaplatí do deseti let.
Především jsme chtěli něco, co bude mít smysl ještě za dvacet let,“ dodal dr. Jörg Fleischer.*
Celý článek najdete v Našem chovu 2/2017