Společnost Hansa obchodní s. r. o. uspořádala ve spolupráci s firmou Mikrop Čebín a. s. 20. února silážní seminář v sále Clarion Congress Hotelu v Českých Budějovicích. Jako každoročně se na něm shrnuly výsledky hodnocení kvality krmiv zejména v jihočeském regionu, pozván byl host ze zahraničí a mluvilo se i o onemocnění paznehtů a jejich léčení.
Za rodinnou společnost Hansa obchodní s. r. o. přivítala přítomné Lenka Hansová a předala slovo přednášejícím. Společnost se zabývá výrobou kompletních a doplňkových krmných směsí pro hospodářská zvířata, prodejem surovin, minerálních krmných směsí a lizů i silážních konzervantů a nabízí služby a servis související s výrobou krmných směsí, tedy skladování, rozbory či optimalizaci krmných dávek.
Výsledky hodnocení krmiv z regionu, posouzení kvality senáží a siláží za rok 2017 hodnotil Ing. David Attendorn (Hansa obchodní s. r. o.). Travní a jetelotravní siláže obsahovaly průměrně 34,4 % sušiny, 13,6 % dusíkatých látek, 26,6 % vlákniny a 0,09 % kyseliny máselné. V jetelových silážích bylo 34,4 % sušiny, 17, 2 % dusíkatých látek 24,7 % vlákniny a 0,02 % kyseliny máselné. Kukuřičné siláže v jihočeských chovech měly 34 % sušiny, 35,3 % škrobu, 17,1 % vlákniny a žádnou kyselinu máselnou.
Ing. Attendorn se dále zmínil o nových trendech ve výživě dojnic a jejich provozním ověření. Ve dvou chovech se testovalo u dojnic použití chráněných aminokyselin, konkrétně lyzinu. K tradičním krmným dávkám se podávalo 13,5 g čistého lyzinu na kus a den. Předpokládaný poměr lyzinu a metioninu je 3,1 : 1 a podíl lyzinu byl navýšen o 8–9 %. Na jedné z testovaných farem došlo jen přídavkem lyzinu ke zvýšení užitkovosti průměrně o 1,5 l mléka na krávu, na jiné farmě se užitkovost nezvýšila, ale stoupl obsah bílkovin v mléce o 0,08 %. Cena aminokyseliny lyzinu je poměrně značná, proto se doporučuje spíše ve stádech vysokoužitkových dojnic.
Zahraniční host, Gordon Marley (technical support manager Sill-All, Velká Británie) si připravil přednášku na téma objemná krmiva očima zootechnika.
Po přestávce se MVDr. Soňa Šlosárková, Ph. D., věnovala zdraví paznehtů dojnic jako základu prosperujícího chovu. Hovořila o faktorech, které mají negativní vliv na zdraví paznehtů a popsala vznik, identifikaci i terapii v případě digitální dermatitidy, nekrobacilózy a vředů. Seznámila posluchače také se softwarem využitelným pro zaznamenávání nemocí a léčení, stejně jako s atlasem nemocí končetin.*
Podrobněji v časopisu Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!